Kolinda smijenila Zlatka Dalića

Foto: Čitatelj Indexa

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smijenila je Zlatka Dalića s pozicije izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Dalić je o smjeni bio obaviješten prije nekoliko dana, no za informiranje čitave javnosti čekao se prvi travanj.

Predsjednica je izbornika reprezentacije odlučila smijeniti nakon što je Hrvatska u drugoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko nogometno prvenstvo poražena u Budimpešti od Mađarske.

Smjena nogometnog izbornika jedna je od rijetkih ovlasti koje Ustav daje predsjedniku, a prije Kolinde je tu ovlast koristio jedino prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Razlog smjene je u taktičkom neslaganju i predsjedničinom nezadovoljstvu rezultatima. Loši rezultati reprezentacije Kolindi su došli u najgore moguće vrijeme, s obzirom da je cijeli predsjednički mandat utrošila na bavljenje reprezentacijom, i ona joj je trebala biti jedini adut u predsjedničkoj kampanji. Dodatni problem je samo Dalićevo prezime, koje ljude podsjeća na njenu konkurenticu Daliju Orešković, kazuju istraživanja agencije 2x1 komunikacije.

Kolinda je već neko vrijeme ogorčena izostankom agresivnosti koja je do sada bila zaštitni znak Hrvatske, ali i taktičkim lutanjima i manjkom hrabrosti izbornika Dalića. Kazala mu je da bi izvjesni Matej Mitrović i s jednom nogom bio bolje rješenje u obrani koja je vidljivo potrošena i neuigrana.

Još nije poznato tko će biti novi hrvatski izbornik, a do sjednice Izvršnog odbora HNS-a klupu preuzima Goran Marić, bivši nogometni sudac, dok se na klupu kao pomoćnik vraća Joe Šimunić.

Dalić i Grabar-Kitarović nakon naprasne smjene pokušali izgladiti odnose u zagrebačkom kafiću Nec, o čemu svjedoči i fotografija koju nam je ustupio čitatelj Indexa J.K. (podaci poznati redakciji), ali taj pokušaj mirenja nije bio uspješan.

Kako predsjednica uopće može smijeniti izbornika? Ustavni stručnjak kaže da može

Kako predsjednica uopće može smijeniti izbornika hrvatske reprezentacije? Odgovor na to pitanje Indexu je ponudio ugledni ustavni stručnjak Branko Smerdel, koji kaže da se takva mogućnost može iščitati iz Ustava RH.

"Ako pažljivo čitamo odredbe Ustava RH koje se odnose na dužnosti i prava predsjednice RH, jasno je da predsjednica ima puno šire ovlasti nego što se to laički smatra. Naime, članak 94. Ustava navodi kako predsjednica RH predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu. Nadalje, članak 99. Ustava RH ističe kako predsjednica zajedno s vladom RH surađuje u oblikovanju i provođenju vanjske politike", rekao je Smerdel za Index.

"Kako je opće poznato da su hrvatski nogometaši najvažniji hrvatski ambasadori u svijetu, a predsjednica po Ustavu sukreira vanjsku politiku, jasno je da ona ima pravo utjecati na odabir onoga koji će voditi naše najpoznatije ambasadore po svijetu. Otkako je Hrvatska osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatska sportska diplomacija postala je važnija nego ikad pa je predsjedničina smjena izbornika i postavljanje novoga, sasvim logično, u okviru njezinih ovlasti", zaključio je ustavni stručnjak.

Pročitajte više