Kolindin bus ima volan na desnoj strani

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

AUTOBUS Kolinde Grabar-Kitarović, kojim svaki dan zbog kampanje putuje uzduž i poprijeko po Hrvatskoj, ima volan na desnoj strani.

Odmah da napomenemo, to nije nedozvoljeno. No, svakako je čudno i nesvakidašnje, a posebno je zanimljivo u kontekstu jučerašnje manje prometne nesreće u kojoj je sudjelovao autobus aktualne predsjednice koja se bori za novi mandat.

U Hrvatskoj se volan nalazi na lijevoj strani, a tome su prilagođene ceste i prometni znakovi. Zbog toga je vožnja s volanom na desnoj strani otežana i zahtijeva više znanja, koncentracije i pažnje.

Podsjetimo, autobus predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović jučer je kasno poslijepodne sudjelovao u manjoj prometnoj nesreći u Malom Bukovcu u Krapinsko-zagorskoj županiji, javio je RTL.

U 18.50 sati vozač autobusa, u kojemu se nalazila predsjednica, zakačio je vozilo koje se nalazilo na cesti i nakon toga nastavilo put Lobora gdje je predsjednica imala predizborni skup.

U nesreći je lakše ozlijeđeno jedno dijete. Policija je napravila očevid. Objasnili su da se štićena kolona nikad ne zaustavlja ako je riječ o manjoj prometnoj nesreći, već stane na prvoj mogućoj lokaciji kako bi se napravio očevid.

Tako je, kažu u policiji, bilo i sinoć. Policijska ophodnja je na mjestu događaja zajedno s oštećenom čekala ekipu za očevid koji je prvo obavljen na toj lokaciji, a potom u Loboru gdje se nalazio autobus kojim se koristi Predsjednica u izbornoj kampanji.

Više zanimljivih detalja

No, ako nije zakonski određeno da autobus stane, tu je pitanje moralne odgovornosti.

Nadalje, zanimljivo je tu više detalja. U prvom redu, kako se čini, autobus je žurio na predizborni skup. Dakle, nije bila riječ o nekom državničkom poslu, već o predizbornoj kampanji. Zanimljiva je i činjenica da su se automobili micali u stranu da autobus može proći.

Na autobusu je čudan još jedan detalj. Volan je na desnoj strani, ali su i vrata na desnoj strani. U klasičnim autobusima kakve svakodnevno viđamo na našim cestama, volan je na lijevoj strani dok su vrata na desnoj. No kako je vidljivo sa snimke, postoje vrata i na lijevoj strani.

Pročitajte više