Kolindin intervju: Ako Bandića osude, nosit ću mu kolače u zatvor

Foto: Media Servis

KOLINDA Grabar-Kitarović dala je intervju za Media Servis u kojem se osvrnula na kritike zbog pjevanja na rođendanu Milanu Bandiću. Poručila je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja i da ako s nekim politički surađuje, mora biti toliko korektna da ostane ono što jest.

Kolinda je započela intervju savjetima za prehladu, zbog koje je, kako je rekla, nekoliko dana odmarala kako bi spremna ušla u kampanju pa je tako preporučila narodnu medicinu s puno tekućine i vitamina C, a preporučila je i češnjak.

Rekla je kako je uvjerena da će imati najviše potpisa od svih i da ih je prikupljala do kraja jer je htjela dati svima priliku da potpišu. 

"Ja idem za Hrvatsku koja zna i mora bolje. U ovim godinama učinili smo bolje, ali po meni nedovoljno. I dalje ću biti marljiva, i dalje ću biti kritična prema onima kojima trebam biti, ali konstruktivno kritična, okupljati ljude, a ne dijeliti ih", rekla je Kolinda. 

Dodala je da će u vanjskoj politici "i dalje biti asertivna". 

"Ispunila sam većinu obećanja, neka i preko 100 posto"

Na upit o neispunjenim obećanjima rekla je da misli da je većinu obećanja - ispunila. 

"Mislim da sam ispunila većinu toga, prema onome kako smo mi računali, a računamo već cijelu godinu, neka pitanja sam ispunila i više od sto posto, dakle napravila sam više nego što sam obećala, a neka pitanja su se pojavila tijekom mandata. Rješavala sam probleme, trudila sam se, bila sam njihov glas, njihova predsjednica. Davala sam konkretne prijedloge što se tiče demografije, gospodarskih mjera, smanjenja poreza, opstanka mladih u Hrvatskoj. Uz to sam rješavala konkretne probleme, diplomatski sam rješavala probleme poput Agrokora. Bila sam prvi gospodarski diplomat, širila sam tržišta, stvarala sam sliku jedne ljepše, optimističnije Hrvatske i to ću nastaviti. Ja jamčim ljudima da ću nastaviti istom radnom energijom i da ću i dalje sa smiješkom na licu primati svakoga, razgovarati sa svakim", rekla je. 

Na pitanje o njenoj objavi fotografije Slobodana Praljka na društvenim mrežama povodom druge godišnjice njegove smrti, što je izazvalo niz kritika, mahom iz BiH, Kolinda je rekla da "neće dalje objašnjavati". 

"Praljak se borio za hrvatski narod... Neću dalje komentirati"

"Kada je riječ o gospodinu Slobodanu Praljku... In memoriam jednom hrvatskom generalu. Neću dalje objašnjavati."

"Podsjećam da je on osuđeni ratni zločinac", rekla je voditeljica. 

"Da, ali neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, za ono što je osuđen to je i odslužio. Dogodilo se što se dogodilo. Velika tragedija i veliki propust Haškoga suda. Neću to dalje komentirati", rekla je. 

"Hoće li nešto što sam ja izjavila o bivšoj Jugoslaviji danas činiti razliku u životu neke hrvatske obitelji? Pa naravno da ne"

O svojim greškama rekla je da je griješila jer tko radi i griješi. Rekla je da bi joj bilo lakše da "je išla na mlin". 

"Držim da sam ovih pet godina odradila više nego korektno. Da sam imala grešaka, imala sam. Međutim, više bih voljela da su se mediji i javnost više koncentrirali na one pozitivne stvari koje sam predlagala, nego da su se uvijek tražili nekakvi pod navodnicima gafovi koji zapravo nemaju nikakve veze sa stvarnosti. Hoće li nešto što sam ja izjavila o bivšoj Jugoslaviji danas činiti razliku u životu neke hrvatske obitelji? Pa naravno da ne", kazala je i ustvrdila da smo se "previše ukopali u prošlost" te da je "proputovala puno svijeta". Dodala je da njezin program "ide od hrvatskog identiteta koji možemo ne samo zaštititi nego još više promicati, do nade i vjere u budućnost". Kazala je da vjeruje da će se mnogi vraćati u Hrvatsku. 

Novinarka: Bandić je Uskokov optuženik. Kolinda: I?

Voditeljica intervjua na Media Servisu Kolindu je potom upitala o pjevanju na rođendanu višestrukog optuženika Milana Bandića te o burnim reakcijama koje su uslijedile. 

"Čije reakcije, oprostite", odmah je prekinula Kolinda. 

"Medija i dijela javnosti", odgovorila je novinarka. 

"Medija, a kojih medija? Kojeg dijela javnosti? Mislim, oprostite, kakav je to gaf ako nekome čestitate rođendan? Nemojte se ljutiti, nemojte se ljutiti. Ja na vas gledam kao na novinarku, znam da niste došli s nekakvom neprijateljskom agendom i naglašavati moje gafove, ali ja moram reći vama i vašim kolegama - oprostite, gospodin Milan Bandić je gradonačelnik Zagreba, čini mi se, već sedamnaestu godinu. Njega su birali ljudi", rekla je. 

"Ali on je Uskokov optuženik", replicirala je novinarka. 

"I?" odgovorila je Kolinda.

"I to je nekim ljudima zasmetalo", odgovara novinarka. 

"I? Kakvo je načelo u demokratskim državama? Svatko je nevin (naglašava sporijim govorom riječ 'nevin' op.a.). Ja nisam ni sudija ni kadija, ja sam izvršna vlast koja mora brinuti o funkcioniranju državne vlasti. Za sve ostalo brine pravosuđe. Ako je protiv nekoga podignuta optužnica, ne znači da će ona biti i dokazana. Zašto gospodina Bandića optužiti i osuditi u isto vrijeme. I tko to radi? Oni koji nisu za to zaduženi. Oni koji kažu da će biti i predsjednici i premijeri i ministri pravosuđa. Oprostite, ja znam gdje su moja ograničenja. Ja sam u izvršnoj vlasti i ja se ni po koju cijenu ne mogu miješati u pravosudnu vlast. Ja mogu imati svoje mišljenje, ali moje mišljenje ostaje - svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja", rekla je Kolinda.

Ponovno se pobunila "jer su je izrugivali". 

"Ne mogu se dodvoravati građanima, nosit ću kolače Bandiću u zatvor ako bude osuđen"

"Pa izrugivali su bezveze oko stvari, oprostite, u čemu je problem? Ja bih doista voljela, istraživački novinari - pa uđite u probleme države. Je li doista čestitka Bandiću koja dolazi od bilo koga, hoće li to promijeniti status Hrvatske na bilo koji način? Hoće li to promijeniti stvari, drage građanke i građani, u vašim životu? (smijeh, op.a.). Pa naravno da neće. I svi smo mi ljudi. Ako netko sa mnom politički surađuje, ja moram biti toliko korektna i ostati to što jesam. Ja ne mogu pratiti kako ide onaj pijevac na štaglju koji pokazuje da bilo javnosti ide na jednu ili drugu stranu. "Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I ono što ja najviše cijenim u životu je lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno u zatvor. Ali vjerujem da se to neće dogoditi", rekla je predsjednica. 

O štrajku

Kolinda je upitana i o štrajku. Više od mjesec dana Hrvatska je usmjerena na prosvjetare i štrajk. Grabar-Kitarović opet je prozvala vladu Zorana Milanovića koja je u dva navrata smanjivala koeficijente složenosti poslova.

"Međutim, tada nisu štrajkali. Krenuli su u štrajk ove godine i ja im dajem legitimno pravo za štrajk jer je to ustavno pravo. Međutim, držim da se u međuvremenu sve pretvorilo nažalost u nešto što je više-manje postalo igrokaz i mjesto nadmetanja nekih političkih interesa", rekla je.

Istaknula je da je od početka bila za reformu obrazovanja, ali da se ona ne može svoditi na uvođenje tableta na nastavu.

"Ova reforma je totalno razočaranje. Mislim da je kod velikog dijela nastavnika jedan od razloga štrajka upravo činjenica da reforma nije provedena onako kako treba i da se stalno vrtimo u krug", rekla je predsjednica.

Gdje je nestala Blaženka Divjak

Pita se i gdje je nestala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak:

"Podržavam pravo svakog ministra da se bori za svoj resor, ali to je državni proračun. To je novac hrvatskih poreznih obveznika i kad tražite svoja prava, mislim da mora biti u duhu solidarnosti da razmišljate i o pravima drugih", istaknula je, a na pitanje treba li ministrica Divjak otići, rekla je: ''Ne znam, to je na premijeru da odluči."

Kampanja i izbori

Ako prođe u drugi krug izbora, na pitanje koga smatra većom konkurencijom i koga bi radije imala nasuprot, Miroslava Škoru ili Zorana Milanovića, odgovorila je:

"Ne promatram nijednog kandidata kao konkurenciju. Ne želim da ova kampanja bude svađa, nego sučeljavanje programa za ono što svatko od nas želi i može realno učiniti."

"Naravno da sam imala propusta"

U ovih pet godina često je svoje izjave morala dodatno objašnjavati, ponekad i više puta.

"Naravno da sam imala propusta i grešaka, svaki čovjek koji radi ih ima. Ako zakopate glavu u pijesak i ništa ne radite, nećete ni griješiti i to je najlakše. I to bi meni bilo najlakše. I meni bi bilo najlakše da sam kroz ovih pet godina išla kako ide voda na mlin."

Pročitajte više