Kolindina kći ide studirati na Harvard

Foto: FaH/123rf

KĆI predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, 18-godišnja Katarina Kitarović, odlazi studirati u SAD, a primljena je na četiri sveučilišta koja joj nude stipendiju.

"Harvard joj je prvi izbor, iako je primljena na četiri top američka sveučilišta, neću reći o kojim se sve sveučilištima radi, no Harvard i Stanford su među njima", otkrila je novinarima Kolinda Grabar-Kitarović.

"Katarina je do određene mjere javna osoba jer se bavi umjetničkim klizanjem, no jako cijeni svoju privatnost i ne želi da se o njoj govori kao o kćeri predsjednice, ne želi biti javna osoba. Izvještavali ste o njenim uspjesima i to poštujem, no suprug i ja smo odlučili držati našu obitelj podalje od javne sfere. Nažalost puno političara koristi djecu u predizborne svrhe, no ja ne. Želim biti transparentna, otvorena i zaštititi privatnost svoje kćeri. Ona je sad učenica 4. IB programa MIOC-a. U želji da se makne od policije koja je prati 24 h na dan, prijavila se na četiri američka sveučilišta i svi su je primili. Riješila je njihove SAT testove i bila među prvih 1 posto najboljih studenata na svijetu uključujući i Amerikance. Čula sam priče da je primljena na Harvard jer sam predsjednica Hrvatske, što nema veze s istinom jer znate da američki obrazovni sustav nije briga za to. Katarina se odlučila osamostaliti i dobiti najbolje moguće obrazovanje u SAD-u", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

"Talentirana je za matematiku, fiziku, spisateljstvo, vrhunska je sportašica.."

Navodi kako je njena kći dobila i poziv od Columbia Universityja da se javi i na njihovo sveučilište.

"Ona je bila sjajna u svim školama, ima super ocjene, pohađala je škole u SAD-u, Briselu, a u Hrvatsku je krenula u školu u 1. srednje. Talentirana je za matematiku, fiziku, spisateljstvo i sve ostalo. Vrhunska je sportašica, pohađala je posebne programe iz amaterskog spisateljstva, radila je s Gavranom. Napisala je knjigu kratkih priča u kojima pomaže prijateljima koji imaju suicidalne namjere da ne počine suicid već da se obrate naslovima koje navodi na kraju knjige. Ista je nastala na temelju života 4 učenika koja su htjela počiniti suicid jer su drugačija od drugih. Ona im je pomagala da sačuvaju svoj život. Zato me užasno boli insinuacija da je primljena na Harvard jer je moja kći", rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe i kako je njena kći sa sva četiri sveučilišta na koja se prijavila dobila stipendiju, a ista od njene kćeri traže da godišnje zaradi 2 do 3 tisuće dolara.

"Njoj ta četiri sveučilišta nude stipendiju koja je dvostruko viša nego moja godišnja plaća. Ako ode na jedno od tih sveučilišta, njoj će ta strana država platiti obrazovanje. U Hrvatsku će se vratiti s onim sto je u nju uložio netko drugi, u ovom slučaju SAD. Osim moje kćeri, još je jedna djevojka iz MIOC-a primljena na Harvard. To je uspjeh našeg školstva. Katarini je zasad Harvard na prvom mjestu, oni i Stanford su ponudili najbolje uvjete", rekla je Grabar-Kitarović.

Kazala je i kako joj je kći za prijavu na prestižna američka sveučilišta dobila i preporuke svojih profesora i ljudi koji su ranije s njom radili u Briselu i Washingtonu, gdje je pohađala škole.

Pročitajte više