Vlada pred novom krizom: Kolinda posvađala MOST i HDZ, čeka se odluka Oreškovića

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović prošli je tjedan odlukom o smjeni šefa SOA-e Dragana Lozančića izazvala brojne reakcije javnosti, ali i neslaganja u vrhu Vlade.

Odluka predsjednice izazvala je podijeljene reakcije HDZ-a i MOST-a pa tako Božo Petrov smatra da nema razloga za Lozančićevu smjenu dok Tomislav Karamarko u njoj ne vidi ništa sporno.

O smjeni prema zakonu zajedno odlučuju predsjednica i premijer koji je najavio kako će uskoro donijeti odluku tako da je Lozančić zasada još uvijek samo polovično smijenjen.

Petrov se u međuvremenu sastao s Lozančićem, a u MOST-u tvrde kako nije želio saznati više o tajnim akcijama, već se upoznati s Lozančićevom stranom priče.

Odluka Oreškovića ovaj tjedan

Susret Petrova i Lozančića komentirao je premijer Orešković.

"Gospodin Petrov ima svoj stav, to ovaj, njegova pozicija, mi ćemo se čuti i ja ću odlučiti idući tjedan, pa ćete čuti. Hoćete li dati potpis za njegovu smjenu? Drugi tjedan ćete čuti, sve će biti jasno. Hvala. Ugodan vikend", rekao je jučer Orešković.

Nikola Brzica iz HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost rekao je da može shvatiti kako je Petrov htio biti informiran o događajima, ali očekuje da će informacije htjeti prikupiti i s druge strane. Istaknuo je i kako zakon dopušta da jedan od krajnjih korisnika uputi zahtjev za razrješenjem.

"Nisam razgovarao s predsjednicom o slučaju Lozančić. Ne znam točno što se dogodilo. Predsjednica Republike je navela u svojem priopćenju da je kršen zakon. Ako je to tako, to je kršenje demokratske prakse i to je razlog za smjenu. Zakon ne zahtjeva da se sve istraži", kazao je Brzica sinoć u Dnevniku HRT-a.

Most želio nadzor nad tajnim službama

Još prilikom pregovora oko sastavljanja nove Vlade, MOST je zahtijevao da baš njima pripadne nadzor nad tajnim službama i MUP-om, a istu ambiciju ima i Domoljubna koalicija.

Podsjetimo, SOA je prisluškivala i pratila Zdravka Mamića, s kojim se Kolinda inače druži, koji je organizirao njenu rođendansku proslavu te koji je poznat kao veliki donator HDZ-a. Lozančić je navodno o svemu izvijestio tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, no potonji slučaj službeno ne smije komentirati. Rekao je ipak kako se tome ne treba čuditi "kada se družiš s polusvijetom".

 

 

Pročitajte više