Kolone i gužvetine: Kaos na cestama prema moru i kopnu, hrpa prometnih nesreća

Foto: Hina

POJAČAN je promet na većini cesta u smjeru unutrašnjosti, te povremeno i u smjeru mora, izvijestio je u subotu navečer Hrvatski auto-klub (HAK).

Zastoji su: na autocesti A2 Zagreb-Macelj zbog usporenog prometa u Sloveniji, pred naplatom Trakošćan kolona je oko dva kilometra, a vozila se povremeno zaustavljaju pred tunelima Frukov Krč i Đurmanec, na autocesti A4 Zagreb-Goričan pred naplatom Goričan kolona je oko jedan kilometar, duž Jadranske magistrale (DC8) osobito na dionici Novi Vinodolski-Senj, na prilazima Zadru, Šibeniku i Dubrovniku te na dionici Split-Omiš-Makarska.

Pojačan je promet autocestom A1 između Zagreba i Karlovca u oba smjera, pred naplatama Lučko i Demerje nema dužih čekanja.

Zabrana prometna za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će sutra (24. srpnja) od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. (Popis cesta na poveznici je: http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).
Dvosmjerno se vozi, zbog radova, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani.

Zbog veće sigurnosti i protočnosti prometa na autocesti A1, između odmorišta Jasenice i Marune, u smjeru Zagreba zatvoren je trak za spora vozila. Vozi se u koloni koja je u pokretu, uz povremene zastoje.

Zatvorene ceste

Za sav promet zatvorene su ceste: DC2 Podravska magistrala (DC2) u Virovitici. Obilazak za teretna vozila je: Lukač-Gradina-Suhopolje-Slatina, a za ostala vozila je gradskim ulicama; DC29 između Marije Bistrice i Kašine (sanacija odrona između Laza i Marije Bistrice). Obilazak: DC3 Soblinec-Novi Marof-DC24-Zlatar Bistrica-DC29-Marija Bistrica i obrnuto; most Hambarište na DC42 Vrbovsko-Ogulin. Obilazak za vozila do 15t je lokalnom cestom LC58036
Vrbovsko-Kučaj-Okruglica, a za vozila preko 15t autocestama A1 i A6 (čvor Vrbovsko-čvor Bosiljevo 2-čvor Ogulin), D50 u Gospiću, zbog radova u Bilajskoj ulici (do 28. srpnja); spoj državnih cesta DC219 Ulica Domovinskog rata i DC1 Vukovarska ulica (bivša Splitska ulica) u Sinju; lokalna cesta Dugi Do-Vrhovine (LC59139) na križanju s magistralnom prugom Oštarije-Knin-Split, od 8 do 18 sati (osim subotama i nedjeljama, do 1. kolovoza).

Do 30. srpnja svakodnevno od 7 do 12 sati prekida se promet županijskom cestom Slunj-Cetingrad (ŽC3258)
zbog razminiranja. Vozila se propuštaju svakog punog sata po 15 minuta.

Do 25. srpnja zbog radova je zatvorena Ulica grada Vukovara u Zagrebu, na dijelu od Ulice Hrvatske

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima: ulazak: Klek, Kaštel, Zaton Doli, izlazak: Bajakovo, Pasjak, Goričan, Karasovići, oba smjera: Metković i Macelj. Zbog usporenog prometa u Sloveniji poslije graničnog prijelaza Macelj, na naplati Trakošćan (autocesta A2) kolona je oko 3 km. Zbog stajanja u tunelu vozila se zaustavljaju ispred tunela Frukov Krč i Đurmanec.
Do završetka radova preko graničnog prijelaza Županja promet će teći preko 5 kolničkih traka, a ne preko 10 redovnih. Moguće su gužve i duža čekanja na prelazak državne granice, posebice vikendima.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.
Pojačan je priljev vozila na trajektnim linijama s Cresom, Rabom i Pagom te u lukama Zadar i Split.

Pročitajte više