Kolumbija bira predsjednika, jedan od kandidata je i bivši pobunjenik

Foto: EPA

KOLUMBIJCI danas biraju na izborima novog predsjednika između bivšeg pobunjenika koji obećava velikodušne socijalne programe, kandidata desnog centra koji upozorava na ljevičarski ekonomski model i ekscentričnog poslovnog magnata.

U anketama vodi bivši pripadnik gerilske skupine

Ljevičar Gustavo Petro, bivši gradonačelnik Bogote i pripadnik gerilske skupine M-19 te trenutni senator, dosljedno vodi u anketama s oko 40 posto potpore, deset bodova manje od potrebnog da osigura predsjednički mandat bez drugog izbornog kruga u lipnju.

Šezdesetdvogodišnjak je privukao glasače obećanjima o tome da će preraspodijeliti mirovine, ponuditi besplatna javna sveučilišta i boriti se protiv duboke nejednakosti.

Tko mu je najveći protivnik?

Njegov je glavni protivnik Federico Guttierrez, političar desnog centra, bivši gradonačelnik Medellina, koji ima oko 25 posto potpore. Gutierrez je istaknuo vlastite planove za temeljni dohodak za 5 milijuna kućanstava, gospodarski rast od 5 posto na godinu i učinkovitiji vladinu potrošnju kao odgovor na optužbe da je on ideološki nasljednik nepopularnog predsjednika Ivana Duquea.

Gutierrez (47) rekao je da je Petro prijetnja demokraciji i upozorio da će ljevičarski gospodarski planovi, uključujući zabranu novih naftnih i plinskih projekata, naštetiti kolumbijskom gospodarstvu.

Na trećem mjestu prema anketama je građevinski magnat

Po anketama na trećem mjestu u šesterostrukoj utrci je građevinarski magnat i bivši gradonačelnik Bucaramange Rodolfo Hernandez, koji ima oko 20 posto potpore. Hernandez, neovisni kandidat, poznat je po neobičnim videima na društvenim mrežama, među kojima je i onaj na kojemu vozi električni skuter, te po antikorupcijskim obećanjima.

Sam Hernandez (77) pod istragom je koja je u tijeku o tome je li intervenirao u natječaju u korist tvrtke za koju je lobirao njegov sin, što on niječe.

Državni tajnik rekao je da ne postoji mogućnost izborne prijevare, nakon što su kandidati u više navrata izražavali zabrinutost zbog nepravilnosti tijekom parlamentarnih izbora u ožujku koje su izborni dužnosnici klasificirali kao proceduralne pogreške.

Birališta se otvaraju u 8 ujutro po lokalnom vremenu i zatvaraju u 16 sati (23 sata po srednjoeuropskom vremenu). Dužnosnici su rekli da očekuju rezultate oko četiri sata kasnije.

Pročitajte više