Kolumbijski grad u kojem je kokain jedina valuta želi povratak svojih gerilaca

KOLUMBIJSKI grad Guerima, koji ima 1.000 stanovnika i u kojem je jedina roba za trgovinu kokain, traži da se u njega vrate marksistički pobunjenici iz gerilske skupine Farc (Revolucionarna vojska Kolumbije). Guerima se nalazi zabačen u šumama Amazone, na jednoj od umjetno napravljenih čistina.

Oko grada raste grmlje koke, biljke koja služi kao baza za proizvodnju kokaina. Gradom umjesto gerilaca sada patrolira vladina vojska, koja kod stanovništva izaziva nemir i prijezir, jer mnogi stanovnici tog grada doslovce ovise o trgovini kokom.

"Sjedimo na tonama koke i brojnim neplaćenim računima gerilskih pobunjenika. Oni se moraju vratiti da nam plate račune i kupe koku, inače je ovaj grad gotov", rekao je jedan stanovnik grada.

Jedan gram koke - jedan sok

Novca u Guerimi nema već mjesecima i sve se transakcije provode pomoću koke, a jedan gram je dovoljan za kupnju soka. Gradonačelnik grada, Edgar Gomez, koji zapovijeda trupama, zna da se građani osjećaju kao pod opsadom i da ih većina ima prijatelje ili obitelj među pobunjenicima, prenosi Telegraph.

Gomez isto tako zna da su gerilci na kokainu iz ovog grada zarađivali 10 milijuna dolara mjesečno, a sada možda zarađuju jednu desetinu tog iznosa.

"Prije dolaska vojske, u ovom gradu nije postojao kriminal. Sad vojnici kradu od nas, a i dvije djevojče su silovane", rekao je jedan čovjek i dodao kako se takvo što prije nije moglo dogoditi jer bi prijestupnici u protivnom mogli biti čak i ubijeni.

"Znam da ljudi ovdje žive od koke. Vlada im mora ponuditi nekakvu alternativu", kazao je Gomez i dodao kako će vlada morati uložiti u zdravstvo, edukaciju i razvoj ekonomije tog grada.

B.V.
Foto: Telegraph.co.uk

Pročitajte više