VIDEO Veliki brod u Istri nasukan 9 dana. Ronilac: U njemu su 3 metra mora

Screenshot: YouTube

U istarskoj luci Raša već je devet dana nasukan brod za prijevoz stoke Deala, pod zastavom Tanzanije. Na brodu je bilo 15 članova posade egipatske nacionalnosti koji su neozlijeđeni prevezeni na kopno, a brod još uvijek nije odsukan.

Portal Morski.hr neslužbeno doznaje da je brod osiguran na 10 milijuna eura te da bi vrijednost odsukavanja bila oko tri milijuna eura. Međutim, problem je što je osiguravajuća kuća u Ukrajini, a vlasnik iz Afrike još nije stigao do broda.

Morski također doznaje da Hrvatska nema tehnologiju za odsukavanje većih brodova.

Riječki ronilac: U brodu su tri metra mora

Riječki ronilac Velimir Vrzić objavio je na YouTubeu snimke nasukanog broda te da je u strojarnici došlo do prodora mora i da je motor potopljen s tri metra mora.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture se o nasukanom brodu u Istri oglasilo samo 17. travnja. Morski.hr doznaje da će u utorak na lice mjesta doći iz nadležnog ministarstva te procijeniti situaciju. Postoji mogućnost da se vlasnik odrekne broda, a onda bi odsukavanje i šteta mogli pasti na porezne obveznike.

Brod se nasukao 40 metara od obale

Kod ulaza u luku Rašu je 16. travnja oko 19:30 došlo do nasukavanja broda koji plovi pod zastavom Tanzanije. Na brodu je bilo 15 članova posade egipatske nacionalnosti koji nisu ozlijeđeni, a nije uočeno ni onečišćenje mora, priopćilo je tada Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC) Rijeka je obavijest o potrebi za asistencijom remorkera dobila nešto iza 19 sati, i to zbog jakog vjetra i bojazni da brodu prijeti nasukavanje na poziciji kod ulaza u luku Rašu. Lučka kapetanija Pula obavijestila je MRCC da je remorker isplovio iz Raše prema brodu.

Do nasukavanja broda je došlo 40 metara od obale i na dubini između 2 i 5 metara, priopćilo je 17. travnja Ministarstvo. Tada je Ministarstvo izvijestilo da će remorkeri drugi dan, ovisno o vremenskim prilikama, pokušati odsukati brod s pozicije. "Aktivnosti se odvijaju u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula koja je na poziciji, a u čijoj će se nadležnosti provoditi i očevidne radnje o ovoj pomorskoj nesreći", naveli su iz Ministarstva.

Index je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture poslao upit u vezi nasukanog broda u Istri te ćemo odgovor objaviti čim stigne.

Pročitajte više