Kolumnist Dela ogorčen prodajom Slovenije Hrvatima: Zbog Todorića traži državljanstvo Aljaske!



"HOĆU državljanstvo Aljaske!", dramatično poručuje kolumnist slovenskog Dela Boris Jež, za kojeg najavljena prodaja Mercatora Ivici Todoriću, odnosno njegovom Agrokoru, predstavlja zadnju etapu rasprodaje Slovenije.

"Sloveniju prodaju, kao što se prodavala Aljaska"

"To mogu samo primitivci", oštar je Jež, koji današnju situaciju u Sloveniji uspoređuje s prodajom Aljaske Amerikancima. Najsjeverniji dio sjevernoameričkog kontinenta je, naime, nekad bio u vlasništvu Carske Rusije koja ju je prodala Amerikancima 1867. godine za "siću" od 4,74 dolara po kvadratnom kilometru. Kada su na Aljasci otkrivene velike količine nafte i zemnog plina, pokazalo se da se radi o jednom od najboljih poslovnih poteza u povijesti.

"Sloveniju danas neki prodaju, kao što se prodavala Aljaska", tvrdi Jež pa dodaje da samo nekome tko je slijep, gluh i glup nije jasno da je u tijeku rasprodaja čitave države. Podsjeća da su strancima već prodani Droga Kolinska (koju je kupio Emil Tedeschi, op.a.), Slovenska industrija čelnika, Splošna plovba...

"Odakle Hrvatima novac?"

"Sada je na red došao Mercator, koji se prodaje za jednu kunu! Ova je zemlja, očito, kao Aljaska - potpuna rasprodaja, sve ide!", upozorava Jež i pita se kako je moguće da se slovenske firme prodaju u Hrvatsku, "zemlju koja je ekonomski potpuno iscrpljena, a ipak kupuje najbolja slovenska poduzeća".

"Kojim novcem?", opravdano se pita Jež, koji otvoreno najavljuje da nakon ulaska Agrokora u Mercator više neće kupovati u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. Ne želi, kako kaže, "ostavljati novac najboljem susjedu, zato što Agrokor nije najbolji susjed". Radije će, tvrdi, potegnuti preko granice, do Italije. Tamo ima kvalitetnih trgovačkih centara.

Pročitajte više