Zlatko Komadina: Nema groblja mojih žrtava

Screenshot: HRT

ZLATKO KOMADINA, kandidat za predsjednika SDP-a u emisiji Nedjeljom u 2 HTV-a otkrio je što zamjera Zoranu Milanoviću, kako bi vodio SDP te vidi li nešto pozitivno u vladi Tihomira Oreškovića.

Na početku emisije komentirao je mail zaposlenika Primorsko-goranske županije koji je kazao kako je radnicima nemoguće doći do Komadine te da nije otvoren i tolerantan kako se prikazuje u javnosti.

"Ne volim tračati ljude s kojima radim, ali znam o kome s radi. Sve ja znam, ta osoba to mora riješiti sa svojim nadređenima", kazao je Komadina.

O broju prikupljenih potpisa za kandidaturu za predsjednika SDP-a kazao je kako je logično da je stranačka infrastruktura sklonija Milanoviću.

"Predsjednica je institucija"

Komentirao je Milanovićevu izjavu kako je predsjednica "šaka jada".

"Ne slažem se s tom izjavom. Ona je institucija i obraćanje na takvoj razini nije primjereno", kazao je Komadina.

Osvrnuo se na oštru političku retoriku i spominjanje partizana ustaša u političkom diskursu.

"Vjerujem da se politika ne bi trebala tako voditi. Plašili smo naše birače s crnim vragovima, a druga strana plaši s povratkom u komunizmom. Trujemo hrvatsko društvo. Stvorili smo protestne glasove jer su ljudi djelomično glasali za SDP samo kako HDZ ne bi došao na vlast i obratno", kazao je Komadina.

Kazao je kako HDZ nakon dolaska na vlast pokazao da moraju imati svoje ravnatelje tajnih službi i HRT-a.

Prednosti i mane Zorana Milanovića nije želio komentirati.

"Mogu samo komentirati sebe. Tiha voda brege dere", kazao je sam za sebe Komadina.

Osvrnuo se na svoju izjava kako je Milanović makijavelist.

"Ne bih pregovarao onako kako je to s Mostom činio Milanović. Nisam bio za veliku koaliciju", rekao je Komadina.

Kazao je kako nije tražio uvođenje zakona zahvaljujući kojima je kao župan mogao ući u Vladu.

"Predsjednik prvi među jednakima"

O percepciji kako je Milanović autoritativan, a on blag, kazao je kako smatra da predsjednik stranke mora biti "prvi među jednakima".

"Stranka je skup slobodnomislećih ljudi, što nas je više, to je stranka jača. Bio sam poduzetnik, bio sam župan i uvijek sam bio timski igrač. Čovjek koji je sam i izgori", rekao je Komadina.

Komentirao je i izbacivanje Aleksandre Kolarić iz SDP-a.

"Ne bih je osobno izbacio niti je predložio, ali većina je to predložila tako da sam držao ljestve stranci. Na predsjedništvu smo bili protiv toga, ali na Glavnom odboru je bila drugačija situacija", rekao je Komadina.

Kazao je kako bi u slučaju da je on išao na izbore, stranka možda dobila jedan mandat više.

"Mislim da svejedno ne bismo pobijedili", rekao je Komadina.

Na pitanje što će biti s Milanovićem ako on pobijedi, kazao je kako će što se njega tiče Milanović ostati u SDP-u te će biti saborski zastupnik.

"On ima svoje mjesto u stranci", rekao je Milanović.

O mogućoj sječi glava u stranci u slučaju njegove pobjede, rekao je da "nema groblja njegovih žrtava".

Komentirao je i Bernardićevu vožnju u pijanom stanju.

"Bernardić je pogriješio, to je za svaku osudu. Mislim da je izvukao pouku. Ja nemam iskustava s vožnjom u pijanom stanju", rekao je Komadina i dodao kako nitko nije savršen pa je tako kazao da je njegova mana "pretjerana strpljivost".

Našalio se s izjavama kako nije dorastao mjestu predsjednika stranke.

"Kako ne bih bio dorastao. Imam 190 centimetara i 120 kila", rekao je Komadina.

Negirao je optužbe kako se ne zna nositi sa stresom te komentirao optužbe neimenovanih SDP-ovaca kako je psihički nestabilan i depresivni neradnik.

Hvata ga depresija od optužbi

"Volio bih znati tko su ti neimenovani izvori da ih pitam za zdravlje. To je zločesto, pitajte moju obitelj koliko radim", kazao je Komadina i dodao da ga depresija uhvati kad čuje takve optužbe.

O podnošenju ostavke na ministarsko mjesto kazao je da ga je sam Milanović pitao hoće li odstupiti.

"Iza mene je iz vlade otišlo još osam ljudi, što časno, što nečasno", rekao je Komadina i dodao da je on očito bio prvi u nizu.

O svojoj izjavi kako je Milanović kriv za njegovu bolest, kazao je kako to nije baš tako rekao.

Na pitanje podržava li Oreškovića odgovorio je niječno.

"Ja ga ne podržavam, ali nema kamo uteć. Ima zadanu javnu potrošnju. Deficit prema Europi su smanjili povećanjem prihoda. Vidite da Orešković traži povoljni kapital", rekao je Komadina.

Kazao je kako se u javnosti kao premijera doživljava Karamarko, a ne Orešković.

O načinu biranja glavnog ravnatelja HRT-a kazao je Mostova ideja o potrebnoj dvotrećinskoj većini potrebnoj za izbor nije loša.

Rekao je da u Vladi ne bi trebao biti netko tko se suočava s optužbama za plagiranje.

Nije želio odgovoriti na pitanje bi li se u slučaju da postane predsjednik stranke javno ispričao za zločine Komunističke partije.

"Moji su svi bili partizani i nažalost svi su umrli. Nedopustivo je raditi zločine bez suda. To su ratna vremena. Ja se ispričavam za sve zločine. Naravno da je bilo i loših stvari, ali što ja ili recimo Forum mladih SDP-a ima s tim ", kazao je Komadina.

Kazao je kako je splitski gradonačelnik "malo čudan" komentiravši tako polaganjem vijenca na spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a.

"Ne može se baš čovjeka osuditi jedan kroz jedan", rekao je Komadina i dodao da je razgovarao s Baldasarom koji mu je rekao da SDP u Splitu i Zagrebu nisu isti.

Rekao je kako se s Milanovićem ne vidi i ne čuje osim na Predsjedništvima stranke.

Za premijera Oreškovića je rekao kako u pogledu financija razumije što radi.

"On ne upravlja Vladom, već to radi Karamarko u suradnji s Petrovom. Ne možete trošiti vrijeme na učenje koalicije. Teško je prognozirat, ali ova vlada je dosad najčudnije nastala i ne vjerujem da će dugo opstati", rekao je Komadina.

Milanović je rekao da su u HDZ-u šuplji kao tikva, ali mi smo izgubili izbore od njih.

Na kraju emisije je rekao da naravno da će SDP formirati vladu u sjeni ako on pobijedi na unutarstranačkih izbora.

SDP mora ujediniti članove

Nastavljajući kampanju uoči unutarstranačkih izbora, potpredsjednik SDP-a i kandidat za predsjednika stranke Zlatko Komadina, sastao se s članstvom u Sisku i Topuskom ustvrdivši da se SDP mora voditi tako da se članovi okupljaju, a ne razjedinjuju, da se organizacije stvaraju, a ne raspuštaju te da bliski partneri ostaju, a ne da odlaze.

Komadina je izrazio uvjerenje da bi s Mirelom Holly, Ivom Josipovićem, Slavkom Linićem i drugima SDP sigurno dobio više glasova, nego bez njih.

Iznio je smjernice svog programa Za bolji SDP-a te izrazio želju da SDP ojača u Sisku, gradu radničke tradicije, unatoč problema koji su prisutni, od Rafinerije nadalje.

"Stranka smo koja se primarno obraća ljudima koji žive od svoga rada, a briga za čovjeka, tolerancija i solidarnost  je osnova socijaldemokracije. SDP, jači i bolji, mora se vratiti svojim korijenima, jer samo takav SDP može povratiti povjerenje građana, a ono nas može vratiti u poziciju upravljanja Vladom RH", rekao je Komadina.

Naglasio je da će se zauzimati za vjerodostojnost stranke, koja je ugrožena. Kako je rekao, vrijeme je učinilo svoje i liberalni kapitalizam maršira Europom, na što socijaldemokrati u mnogim zemljama Europske unije nemaju odgovora. Potvrdio je kako se stoga moraju jasnije artikulirati socijaldemokratske vrijednosti, slušati kritika i biti tolerantan.

"Moramo okupljati ljevicu, jer smo izgubili veći broj viđenijih članova, pa je teško da danas možemo biti jači nego prije. Prema tome, moramo vratiti povjerenje u SDP, da se uvažavamo i tako jačamo našu vjerodostojnost", dodao je.

Potporu Zlatku Komadini na skupovima u Sisku i Topuskom dali su Tonino Piucula i Rajko Ostojić.

 

Pročitajte više