Komadina: Povećanje prava javnog sektora past će na teret županija i gradova

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas da će povećanje prava zaposlenika u javnom sektoru, ponajprije u zdravstvu i školstvu, za koje država ovih dana "izborno i inflatorno" vodi pregovore, pasti na teret županija, gradova i općina. 

"Pozdravljamo rast plaća u sustavu zdravstva, ali je nedopustivo da to ne prati povećanje bilančnih prava u decentraliziranim sredstvima zdravstva i školstva, kao i ugovora s HZZO-om", rekao je Komadina na redovnoj konferenciji za novinare.

"Povećat će se troškovi županijskih proračuna"

Kazao je da to znači da će županijski proračun morati intervenirati u hitnu službu i u Dom zdravlja, moguće i u specijalne bolnice.

"Iznos decentraliziranih sredstava rastao je za 3.6 posto, a troškovi plaća, energenata i održavanja školskih i zdravstvenih ustanova između 10 i 20 posto. Dolazimo u sve težu situaciju u kojoj ćemo rebalansom proračuna morati osiguravati novčana sredstva za zdravstvo, kao i do sada", naglasio je te dodao da će sve manje novca biti za kapitalnu gradnju, a sve će više ići za potrošnju.

Unatoč tome, dodao je, Primorsko-goranska županija i dalje osigurava nadstandard u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Komadina je iskazao nezadovoljstvo i nalazom državne revizije, prema kojem je Županija obvezna vratiti 160 tisuća eura resornom ministarstvu jer nema dugovanja u zdravstvu.

"Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj mora vratiti novce, koji su joj doznačeni za troškove pripravnosti hitne pomoći i dobavljače lijekova, jer nema dugova. U situaciji u kojoj je zdravstvo podfinancirano, moramo vratiti novac državi umjesto da nam ga ostavi na raspolaganju za druge troškove", rekao je Komadina.

Pročitajte više