Komadina: Skupština PGŽ-a predlaže da ta županija bude u jednoj izbornoj jedinici

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je istaknuo da je Županijska skupština prva u Hrvatskoj izrazila stajalište da dosadašnje granice izbornih jedinica nisu odgovarajuće te je Ministarstvu pravosuđa i uprave predložila da ta županija bude u jednoj izbornoj jedinici.

Komadina je na konferenciji za novinare rekao da je Županijska skupština na posljednjoj sjednici donijela zaključak po kojem se predlaže zadržavanje teritorijalne cjelovitosti te županije pri utvrđivanju budućeg razgraničenja izbornih jedinica. Taj je prijedlog poslan Ministarstvu pravosuđa i uprave te vladi kako bi se uzeo u obzir tijekom donošenja novog Zakona o izbornim jedinicama. 

Naime, Ustavni sud ukinuo je dosadašnji Zakon s obrazloženjem da izborne jedinice ne osiguravaju jednakopravnost glasova birača zbog prevelike razlike u broju birača. Primorsko-goranska županija podijeljena je između 7. i 8. izborne jedinice.

"Primorsko-goranska županija dosadašnjim sustavom zanemarena"

Komadina je upozorio da je još prošle godine SDP u saborsku proceduru predao prijedlog zakona o izbornim jedinicama po kojem bi se Hrvatska podijelila na šest jedinica, u kojima bi se birali zastupnici u skladu s brojem stanovnika.

Na konferenciji za novinare sudjelovala su dvojica članova primorsko-goranske Županijske skupštine, nezavisni vijećnici Leonardo Pavela i Damir Pilepić (PGS), koji su istaknuli opredijeljenost za cjelovitu županiju u jednoj izbornoj jedinici.

Pilepić je ustvrdio da će pri izradi novog izbornog sustava HDZ i vladajući u zemlji pokušati ponovno prilagoditi granice izbornih jedinica kako bi odgovarale samo njima. Ako ostane podjela istočnog dijela Primorsko-goranske županije na 7. izbornu jedinicu, u kojoj je područje od Bakra do Zagreba, birači se ne mogu identificirati s kandidatima za zastupnike.

Pavela je istaknuo kako je prirodno da Gorski kotar i Rijeka budu u istoj izbornoj jedinici. Ocijenio je da su Rijeka i Primorsko-goranska županija dosadašnjim izbornim sustavom bile zanemarene.

Pročitajte više