Kome više odgovaraju izbori u srijedu?

Foto: Josip Regović/PIXSEL

Izbori će se održati u srijedu 17. travnja, obznanio je danas predsjednik RH Zoran Milanović. To je prvi put otkad je Hrvatske da će se izbori održati u srijedu, koja sad postaje neradni dan.

>>Milanović objavio datum izbora, prvi put ikada glasat ćemo u srijedu

Puhovski: Meni je kao nevjerniku odluka simpatična

Kome takav datum izbora više odgovara? HDZ-u ili oporbi? Na tu temu smo popričali s političkim analitičarima Žarkom Puhovskim i Višeslavom Raosom.

"Čim se probudio, oko podneva, predsjednik Milanović je odlučio odati vojnu tajnu i obavijestiti nas o ekstravagantnoj odluci koja pretpostavlja da on kao predsjednik države ima ovlasti proglasiti neradni dan, što proizlazi iz činjenice da su raspisani izbori dotični datum učinili neradnim danom.

Čini mi se to dvojbenim, ali ne vjerujem da bi Milanović bio pripravan prihvatiti intervenciju bilo koga, pa ni Ustavnog suda iako se jučer gotovo pomirio s njima", rekao je Puhovski. Dodaje kako je njemu odluka simpatična.

"Ona je u tradiciji anglosaksonske političke i pravne misli da se izbori udaljuju od nedjelje kako bi se spriječilo da veliki broj birača, danas i biračica, direktno s mise ide na biračko mjesto. Za nekoga tko je nevjernik kao ja, to je simpatična odluka.

"Ovo ipak odgovara HDZ-u"

Politički gledano, to odgovara prije svega HDZ-u, jer će izlaznosti biti manje i zato što ne postoji navika da se srijedom ide na izbore. Zato jer su termini sad zgusnuti i zato jer je oporba, što god pričala, nespremna za izbore", rekao je.

Pitali smo ga hoće li to imati utjecaja na one koji u Hrvatskoj glasaju iz susjednih zemalja.

"Prije svega to vrijedi za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. To je popratni element te odluke, ali s druge strane i do sada se radilo o onima koji su dolazili iz relativno bliskih lokacija Hrvatskoj, s pograničnih područja. Vjerojatno mogu stići, ali možemo reći da će utjecati na glasače HDZ-a i SDSS-a, ali s druge strane, HDZ će dobiti što će izlaznost biti manja", rekao je Puhovski.

Raos: Ovo ide na ruku HDZ-u

Politički analitičar Višeslav Raos nam govori da je ova odluka zakonski izvediva, ali i da postoje neke nedoumice, poput stroge zabrane rada nedjeljom, te se zapitao hoće li onda i ova srijeda, 17. travnja biti tretirana kao nedjelja.

"Netko će reći da ovo ide na ruku oporbi jer bi mogla biti veća izlaznost, kao jer je sredina tjedna pa ljudi neće ići na vikendice itd. Ali podsjetio bih na drugu argumentaciju koja ide na ruku HDZ-u, a to je da koliko god se tvrdilo da ne žele ranije izbore, oni su spremniji jer nemaju teret koji ima npr. Peđa Grbin, koji treba složiti modalitete koalicije, ispred kojeg je proces dogovaranja.

HDZ ima i mogućnost da iskoristi pojedine organizacijske, infrastrukturne stavke kao stranka na vlasti. Tu jest faktor da sada može biti veća izlaznost, ali nisam uvjeren da ona proizlazi iz datuma, nego je posljedica da se kvalitetno mobiliziraju ljudi, potaknu oni koji bi izašli na izbore i pritom ih se motivira da glasaju za vas", rekao je Raos.

"Bitne su liste, a ne datumi izbora"

Dodaje kako će izlaznost biti nešto veća nego prije četiri godine jer ne treba zaboraviti kontekst covida koji je onda bio aktualan. Podsjetimo, prije četiri godine izlaznost je bila 46.90 posto.

"Bitno je da ovako nema preklapanja s kampanjom za Europski parlament, gdje se moglo dogoditi da budu kandidirani isti kandidati pa da na dan predizborne šutnje imamo kampanju. To je, osim Milanovića, spominjao i DIP", dodaje.

"Ipak, neće datum presuditi izbore. Mislim da nećemo imati ogroman skok izlaznosti od npr. 15 posto, super ako bude, ali iskreno, ako u usporedbi s mizernom 2020. izlaznost bude na 55-57 posto, opet je dobro.

Svakako, izbore će odlučiti drugi faktori. Sljedeći bitan trenutak je onaj kad budu objavljene liste. To se tiče boljih ulaznih mjesta, kampanje, sposobnosti mobilizacije birača. To je bitno", rekao je.

Pročitajte više