KOMEMORACIJA U POVODU OSLOBAĐANJA LOGORA MATHAUSEN

U nekadašnjem koncentracijskom logoru Mathausenu u Gornjoj Austriji u nedjelju je obilježen dan oslobođenja tog logora kojeg su prije 58 godina oslobodile američke snage.

U nedjelju prijepodne austrijski ministar unutrašnjih poslova Ernst Strasser otvorio je novi Centar za posjetitelje rekavši "da ono što se dogodilo se ne smije zaboraviti, nego biti opomena za sve generacije u budućnosti".

Predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta Andreas Kohl naglasio je da se mora sve poduzeti kako bi se spriječili svekoliki oblici rasizma i nasilja.

Nekadašnji koncentracijski logor Mathausen nazvan "Majka svih austrijskih logora" osnovan je godine 1938., a oslobođen 5. svibnja 1945. godine. U njemu je bilo zatočeno 195 tisuća zatvorenika od kojih je 105 tisuća izgubilo živote.

U logoru su bila tri krematorija koja su živote logoraša odnosile sve do oslobođenja.

18 zemalja podiglo je monumentalne spomenike žrtvama logora. Republika Hrvatska je 2001. godine postavila ploču na tzv. Zidu plača na kojoj su u nedjelju izaslanstva Sabora RH, veleposlanstva RH u Austriji te udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista položili vijenac.

Danas je Mathausen spomenik i muzej kojeg financira austrijska Vlada. Dan oslobođenja logora smatra se središnjim blagdanom borbe protiv ksenofobije, rasizma i nacionalsocijalizma.

(Hina) spđ nab

Pročitajte više