Komemoracija u povodu smrti slikara Marijana Kolesara

MARIJAN KOLSAR nije bio samo umjetnik i lirik boje, već i humanist velikog srca, čija će djela dugo nadživjeti njegov fizički odlazak, rekao je na današnjoj komemoraciji u povodu smrti tog uglednog hrvatskog i svjetskog slikara predsjednik Hrvatskoizraelskog društva Mihael Montiljo.

Iako je bio slikar svjetskog glasa, koji je izlagao po najprestižnijim svjetskim galerijama Kolesar svoja prijateljstva nije ograničavao samo na likovne krugove. Kazao je to ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Vladimir Maleković prisjećajući se kako je velikan hrvatskog pjesništva Dragutin Tadijanović upravo Kolesaru posvetio jednu svoju pjesmu.

Kolesar je pripadao europskoj struji neoekspresionista, no u tom smislu nikada nije bio isključiv, rekao je Maleković. Dodao je kako njegovi radovi tematski sežu od mističnih flamanskih do mediteranskih pejzaža, a ono što ga je posebno tematski zaokupljalo bile su urbane žene i urbanitet zapadne Europe.

O iznimnom Kolesarovom doprinosu u zaživljavanju aukcijske kuće Kontura govorio je predstavnik Art magazina Kontura Zdravko Mihočinec, a o donacijama za obnovu križevačkih spomenika kulture gradonačelnik Križevaca Branko Hrk.

Na današnjoj se komemoraciji u muzeju "Mimara" od Kolesara oprostio i ugledni hrvatski karikaturist svjetskog glasa Otto Reisinger prisjećajući se dugogodišnjeg prijateljstva.

Marijan Kolesar (1936.) arhitekt, slikar i grafičar, umro je 5. ožujka u Antwerpenu. U Zagrebu je završio studij arhitekture, a u Antwerpen odlazi polovicom šezdesetih godina. U protekla četiri desetljeća izlagao je u Belgiji, Francuskoj, a predstavljao se i hrvatskoj publici. Prije smrti, uz pomoć povjesničara umjetnosti Nikole Albaneže, pripremao je retrospektivnu izložbu u Klovićevim dvorima.

Posljednji ispraćaj Marijana Kolesara bit će danas u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pročitajte više