Komentar Drage Pilsela: Bozanić vozio 160 km na sat!

PREDSJEDNIK Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Josip Bozanić, iskoristio je propovijed na tradicionalnoj misi za domovinu da pozove odgovorne ali sve građane na pažljiviju vožnju.

Pozivam one koji upravljaju vozilima da odgovornim i razboritim ponašanjem pridonesu sigurnosti putnika i smanjenju broja nesreća. Pokažimo i u tome svoju ljudsku i kršćansku svijest i odgovornost, jer vožnja automobila nije samo stvar umijeća nego postaje i važno moralno pitanje, rekao je zagrebački nadbiskup.

Kardinal je iskoristio temu otvaranja novih dionica autocesta da bi se osvrnuo na nešto što od svih nas zahtijeva da se zamislimo i ispitamo. Podsjetio nas je da s nelagodom i tugom u srcu svakodnevno pratimo vijesti o teškim nesrećama i pogibijama na našim cestama. Brojke su, rekao je, zastrašujuće. Prema službenim podacima od 1990. do mjeseca svibnja ove godine na hrvatskim cestama poginulo je 11.434 osoba, a ozlijeđeno je 275.017 putnika.

Da bi situaciju krajnje dramatizirao, nadbiskup je izjavio da se brojka približava broju stradalih u domovinskom ratu pa se zapitao jesu li naše ceste doista nove crte bojišnice i smijemo li se s time pomiriti?

Ove zaprepašćujuće brojke trebale bi pobuditi odgovornost ne samo mjerodavnih za promet, već i svakog građanina koji voli svoj život i odgovorno se odnosi prema drugima. Smrt na našim prometnicama poziva pojedince, vlasti, nevladine organizacije i čitavo društvo na zajedničko odgovorno djelovanje, naglasio je.

No, samo prozivati i pozivati na odgovornost ništa ne koristi. Potrebno je mijenjati mentalitet, odgajati za odgovornost počevši od djece, te pješaka i onih za volanom do ustanova, koje mogu potrebnim mjerama i informacijama poboljšati sadašnje teško stanje, dodao je kardinal. Nažalost, nadbiskup je zaboravio dodati, a ja ne bih želio pogađati zašto, da je važno dati vlastiti primjer civilizirane i, kako kaže, moralne vožnje.

Budući sam se našao u situaciju kada me je zagrebački nadbiskup na autocesti prešišao svojim bolidom vozeći izuzetno velikom brzinom, svakako, nedopuštenom, izražavam svoje čuđenje što, budući drugima drži lekcije, nije ni malo priznao, barem indirektno, da smo svi odgovorni i da nam se može dogoditi da vozimo bez poštivanja propisa.

Vozio sam se iz Zagreba prema Ivanić gradu da prisustvujem činu polaganja vječnih redovničkih zavjeta jedne riječke prijateljice koja je pošla živjeti u karmeličanskome samostanu u tome gradu. Vozio sam brzo jer sam bio u zakašnjenju. Išao sam, priznajem preko 140 km na sat. Nekoliko kilometara prije izlaska sa autoceste prema spomenutom gradiću sustigao me nadbiskup Bozanić i prešao strahovitom brzinom jer je također kasnio na tu svečanost s obzirom da je bio opozvan predvoditi liturgijsko slavlje.

Sjećam se da sam to s nelagodom zapamtio i da mi je bilo krivo što zagrebački nadbiskup tako napadno krši propisanu brzinu. Mislim da ne griješim kada tvrdim da je Bozanić tada vozio preko 160 km na sat.

Nije da umanjujem važnost njegove poruke i njegova poziva da pažljivije vozimo, ali, zar ne bi on sam trebao dati primjer kršćanskoga, moralnoga, pažljivoga i odgovornog ponašanja na cestama. Ako je tada manijakalno vozio jer je malo kasnio na jednu minornu crkvenu proslavu, da li se još više puta dogodilo da je ugrozio druge u prometu?

Nije, dakako, kardinal Bozanić jedini koji ne daje primjer u vožnji. Mnoštvo svećenika vozi ludo. Svjedočit ću da to čini i urednik religijskog programa HTV-a, isusovac Tonči Trstenjak. Jednom prilikom, vraćajući se iz Graza, na autocesti između Krapine i Zagreba prešao me brzinom od oko 180 km na sat. Kako to znam? Zato jer sam vozio, priznajem, više od 150 km na sat a Trstenjak je pored mene prošao kao metak!

Iznimno je važno da i na tom području profunkcionira pravna država, poručuje kardinal Bozanić. Najbolji pokazatelj da je to moguće provesti jest ponašanje naših sugrađana u inozemstvu. Ondje se bez velikih poteškoća poštuju prometna pravila. Zašto tu prometnu kulturu ne bismo pokazali i kod kuće? Da, gospodine nadbiskupe, zašto i vi ne vozite dopuštenom brzinom?

Nadbiskup se pita kamo smjeraju obiteljski i društveni odgoj kada toliko mladih stradava u prometnim nesrećama. Koje im vrijednosti mi pružamo i smijemo li kao dionici ovoga povijesnog trenutka prati ruke, poput Pilata, od odgovornosti na koju smo svi pozvani?

U pravu je gospodin Bozanić: treba promicati humaniju prometnu kulturu i spriječiti bezočnu agresivnost na našim ulicama i cestama. Neka nam se ne dogodi da nas svećenici i biskupi koji, nota bene, odreda voze skupa i moćna vozila, primjerom obeshrabre u odgajanju za građansku odgovornost, u osiguravanju poštivanje ljudskih prava i izvršavanju građanskih dužnosti.
I neka nada ne bude uzaludna.

Možda će se ipak dogoditi da visoki crkveni dužnosnici koji od naroda traže veće milodare a sami žive raskošno i grade crkve od mramora kada građani nemaju za režije i za hranu jednom shvate da ne valja stavljati na leđa drugih jaram koji sami nismo kadri nositi. Ja obećavam da ću od sada jako paziti na to da poštujem policijske upute i da propisno vozim i žao mi je što to nisam do sada uvijek činio.

Drago Pilsel

Pročitajte više