Komentar Drage Pilsela: Lažovi Domovinskog rata

JE LI moguće da u Hrvatskoj gotovo trećina onih koji se predstavljaju kao branitelji Domovinskog rata za to nemaju uvjete, ili, otvorenije rečeno, da imamo cijelu jednu vojsku lažova?

Eto, na sjednici Upravnog odbora Fonda dionica hrvatskih branitelja se vidjelo da, prema podacima MORH-a i MUP-a, ima 170 tisuća više branitelja nego ono što je dotično ministarstvo vjerovalo, to jest da ih ima oko 400 tisuća.

Ministrica obitelji i branitelja Jadranka Kosor nije željela komentirati šokantno otkriće. Očito je da potpuno zatečena i da nema blage veze kako razriješiti problem. Tek je obećala da će s konkretnim podacima izići kada registar bude ustrojen i kada se bude znala točna brojka.

A to su, jasno je, priče za malu djecu. Totalne nebuloze. Jer, kako će se formirati rečeni registar prema kojem bi se trebalo odrediti koji to branitelji imaju pravo na dionice kada ministarstvo nema pojma koji su to pravi branitelji, a koji lažni, i kada se ne radi ozbiljno na reviziji statusa branitelja pa ni statusa invalida među braniteljskom populacijom?

Ministrica je svojedobno zavitlala Beštekovom protezom u namjeri da ponizi prethodnika, ministra Pančića, koji se je barem trudio pokrenuti kakvu takvu reviziju, ali će joj se ta proteza vratiti kao bumerang i bolje bi bilo da se sagne, to jest, da prestane producirati gluposti poput one da će ministarstvo nastali problem riješiti kategorizacijom branitelja, tako da u najvišoj kategoriji budu oni koji su izravno sudjelovali u obrani domovine, a u posljednjoj bi se trebali naći oni koji su status stekli na osnovi spomenice Domovinskog rata. Dakle, Tuđmanovi šoferi, raznorazne konobarice i kuhari, Krpine, Pašaliće, i ona bulumenta bivših i sadašnjih ministara i zastupnika koji imaju vojne činove.

Istinski branitelji su ogorčeni i s pravom zahtijevaju da se utvrdi stvarni broj branitelja, pa makar se morale postrojiti sve brigade i makar se uz to trebalo pobrojiti sve grobove i nestale.

No, nitko ne postavlja pitanje što će biti sa svim tim lažovima Domovinskog rata koji su svih ovih godina uredno primali novac od države ili, recimo to manje diplomatski, koji su cijelo ovo vrijeme otimali sirotinju iz usta. Ako se ruši bespravno sagrađena kuća, ne bi bilo pravedno da lažni branitelj ili lažni invalid Domovinskog rata vrati ono što je nezakonito i na temelju prijevare dobio od svih nas ostalih?

Ta vojska društvenih parazita treba egzemplarnu kaznu a ne da hvidraši navale na novinare koji pokušavaju otkriti lažne među njima; a ne da se, kako se bojim da će se dogoditi, cijela afera pokuša zataškati jer će HDZ pokazati da nema petlje odvojiti žito od kukolja.

S pravom je Ivo Sanader napustio HDZ-ov slogan ''Zna se'' jer, zapravo, kako pokazuje ova braniteljska tragikomedija, ta stranka i Vlada nešto znaju a više toga ne znaju. Dakle, zna se, a i ne zna se. Gospođa Kosor, primjerice, više ne zna nego što zna. Ako ovako nastave više nitko ništa neće znati.

Ja, mislim da nešto znam, a to je da inflacija branitelja govori u prilog teze da se pumpala nekritička glorifikacija tzv. Domovinskog rata. Jer, nije da se želi omalovažiti dečke i cure koji su bili pod vatrom. Ali, molim lijepo, ako će za povijest Domovinskog rata biti isto kuhati palačinke na Pantovčaku ili pijuckati kavice u Saboru i nositi streljivo i hranu onima na prvoj liniji ili se smrzavati na njoj; ako će tzv. branitelji biti jednaki istinskim braniteljima, kako ćemo izbjeći govor o tzv. Domovinskom ratu. Barem mi koji smo 1991. krenuli u obranu domovine?

Drago Pilsel

Pročitajte više