Komentar Drage Pilsela: Mesić ne smije ići u Beograd

REZERVA predsjednika Stjepana Mesića prema Borisu Tadiću sasvim je opravdana. Hrvatski je predsjednik rekao da ne zna hoće li u nedjelju ići na ustoličenje novoga srbijanskoga predsjednika, ali nakon objavljivanje Tadićeva intervjua njemačkom tjedniku Der Spiegel potpuno je jasno da Mesić u Beograd ne smije ići.

Novoizabrani predsjednik Srbije relativizirao je krivnju Slobodana Miloševića za ratna razaranja na području bivše Jugoslavije rekavši da krivnja podjednakim dijelom leži i na tadašnjim predsjednicima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Franji Tuđmanu i Aliji Izetbegoviću.

"Milošević nije bio jedini pokretač rata. To su istom mjerom činili i Hrvat Tuđman i Bošnjak Izetbegović", rekao je Tadić i dodao kako smatra da se predsjednici svih država nastalih na području bivše Jugoslavije međusobno moraju ispričati te da to nije samo zadaća Srba.

Na pitanje da li su Miloševićevi nasljednici učinili premalo da se Srbija suoči s krivnjom za rat, on je odgovorio da je pitanje ratnih zločina i osvete vječito balkansko pitanje. "Mog su djeda ubili ustaše samo zato jer je bio Srbin", izjavio je Tadić. Dodao je da mnogim Srbima nije jasno zbog čega se ustaše zbog zločina koje su počinili, nije kažnjavalo nakon Drugog svjetskog rata.

Tadić je u zaštitu uzeo i premijera Vojislava Koštunicu tvrdeći da je ovaj učinio sve kako bi se uhitili ratni zločinci. Srpske vlasti su provjerile sve adrese na kojima se po navodima Haškog tribunala trebao nalaziti Ratko Mladić. "Da sam ja na Mladićevu mjestu, skrivao bih se u Hrvatskoj", izjavio je Tadić, izrazivši sumnju da se Mladić nalazi u Srbiji.

Novi srpski predsjednik je na kraju razgovora izjavio da bilo kakvi pregovori o neovisnosti Kosova ne dolaze u obzir te je Albancima s Kosova poručio da prestanu postavljati ultimatume.

Ni na kraj pameti mi nije namjera da hrvatskom predsjedniku objašnjavam pojedinačne razloge zašto iduću nedjelju mora naći pametnijeg posla nego sekundirati čovjeka za kojeg, eto, vjerovalo se da je velika alternativa četničkom vojvodi Nikoliću, a ubrzo se pretvara u Šešeljevu sjenu. No, ovdje, zbog javnosti, posebice one mlađe, treba neke stvari pojasniti.

Krivnja za rat nije podjednaka odgovornost Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića. Rat je dijete iz divljeg braka Slobodana Miloševića i velikosrpskih ideologa. Ali se ne bi toliko proširio u Bosni i Hercegovini da Franjo Tuđman nije doprinio Miloševićevoj želji da obračuna "s Turcima" i vlastitim uvjerenjima da Bosna i Hercegovina kao država ne može i ne smije opstati. Što se Izetbegovića tiče, on je više bio žrtva nego promotor agresivne politike ali, kako je napisao moj kolega Zlatko Dizdarević, imao je katastrofalne političke procjene, neodržive ideološke zablude i veliki nedostatak sluha za vrijeme i prostor.

Zatim, ustaše su itekako bili kažnjeni nakon Drugog svjetskog rata ali pošto su glavešine pobjegle s Pavelićem na čelu kolone i nije im suđeno kao nacističkim zločincima, dogodila se odmazda nad običnim ljudima što je, s jedne strane, u Domovinskome ratu i poraću dovelo do pojavljivanja neoustaštva kao inat velikosrpstvu a, s druge strane, do stvaranja antihrvatskih tenzija unutar Jugoslavije i Komunističke partije, posebice nakon Hrvatskog proljeća, što je također kumovalo antisrpskom raspoloženju mnogih Hrvata.

Notorna je glupost hvaliti Koštunicu za suradnju s Haaškim tribunalom i to vjerojatno Tadić čini kako bi održao izuzetno nestabilnu srbijansku vladu. Ipak, nema alibi za idiotarije o Koštuničinom obračunu sa tamošnjim ratnim zločincima.

Tadićeve, pak, antialbanske izjave samo će hrabriti albanski ekstremizam i, kako mi je nedavno rečeno u Prištini, moguće je očekivati nove eskalacije mržnje, možda ne u mjeri u kakvoj se ona dogodila prošloga ožujka.

Mesić mora ostati doma i zbog toga što je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izjavio kako neće putovati na svečanost inauguracije Borisa Tadića za novog predsjednika Srbije a dio bosanskohercegovačkih medija ocijenio je skandaloznim to što je ta ceremonija zakazana za 11. srpnja jer je to dan kada se obilježava godišnjica masakra u Srebrenici.

Tihić je pojasnio kako u svakom slučaju prednost daje nazočnosti na komemoraciji u Srebrenici na kojoj će ove godine biti pokopani i posmrtni ostaci oko tri stotine identificiranih žrtava masakra iz srpnja 1995. godine.

Zanimljivo je da je Boris Tadić nedvojbeno bio favoriziran u BiH u izbornoj utrci sa Šešeljevim nasljednikom Tomislavom Nikolićem, a simpatije je uživao i zbog toga što je rođen u Sarajevu te što je bio jasan u osudi Miloševićeva režima i koketiranja s nacionalizmom Vojislava Koštunice.

Ima, dakako, glasova razuma u Srbiji pa tako beogradska nevladina organizacija "Inicijativa mladih" Tadića podsjeća na Srebrenicu iz ´95. zatraživši od novoizabranog predsjednika da se jasno odredi prema počinjenom zločinu.

Nesretno odabrani datum Tadićeve inauguracije, sada je to sasvim sigurno, poslužit će kao povod novih podjela unutar BiH. Nema dvojbe kako će srpski političari požuriti u Beograd 11. srpnja dok će bošnjački ići u Srebrenicu.

Takva kampanja u BiH je već započela nakon što je Tihić u govoru na pokopu sedamdeset Bošnjaka iz Žepča održanom u nedjelju ponovio raniju nepreciznu konstataciju bivšega poljskoga premijera Tadeusza Mazowietskog da su Srbi odgovorni za 90 posto počinjenih zločina u BiH, Hrvati za sedam posto a Bošnjaci za tri posto.

Iz svega toga je jasno da se u Hrvatskoj, od predsjednika Mesića na niže, mora dogoditi suzdržanost dok se ne vidi kamo zaista ide srbijanska vlada i hoće li se novi predsjednik Boris Tadić ponašati u skladu s neprihvatljivim izjavama njemačkom tjedniku.

Inteligenciju na balkanskim i para-balkanskim prostorima očekuje golem posao. To više, kako je konstatirao Predrag Matvejević, što su njeni redovi prorijeđeni zabludama i promašajima. Čekaju nas jasni obračuni s prošlošću i veliko suočavanje s istinom o nama samima.

Hrvatska zaista za sobom još vuče vonj ustaške lešine. I dalje se kod nas gusla o Hrvatskoj do Drine. Svijet to ne zaboravlja i nacija od toga pati. Ali Srbija mora biti posipana pepelom. Mora obući kostrijet. Bez odgode i bez milosti, mora se suočiti s vlastitom odgovornošću i krivicom što je golema većina njenih ljudi podržala mašineriju rata koju su pokrenuli Milošević, JNA i ideolozi velikosrpstva.

Drago Pilsel

Pročitajte više