Komentar Drage Pilsela: Pimpeki i pištolji

IMA nešto čudno u tim vladarima: opsjednuti su sa cijevima, dužima ili kraćima. Evo na primjer američki predsjednici. Postoji jedna sobica pored glasovitog Ovalnog ureda u kojima se događaju zanimljive stvari. Tamo ti muškići provjeravaju svoju potenciju. Svoj ego. Svoju virilnost.

Jedan od njih, Bill Clinton, u toj je manjoj sobi izlagao svoj pišo. Ne znamo je li zato što je bila impresionirana figurom američkog predsjednika ili njegovim pimpekom, ali je stažistica Monica Lewinski u toj prostoriji izrazila svoje oduševljenje i, pred prvim penisom, pardon, pred prvim građaninom zemlje - kleknula. Kako se ispostavilo, ona je pred tim već legendarnim spolovilom otvorila svoja ne baš malena usta.

Iz nekog rakursa mačističke poze, neki bi rekli da je Clinton tu sobu koristio na pametniji način nego njegov nasljednik. George Bush mlađi, vladar SAD-a, tamo izlaže pištolj koji je dobio na dar vojnika, a koji je pripadao Sadamu Huseinu. Tvrdi se da je nekadašnji irački diktator stiskao taj pištolj kad a su ga u prosincu prošle godine uhitile američke snage u skrovištu njegova rodnog mjesta Tikrit.

Informaciju je potvrdio glasnogovornik Bijele kuće koji, kada se saznalo da Bushu imponira pokazati pištolj važnim gostima, pokušao ublažiti negativne posljedice činjenice da američki predsjednik potvrđuje da je, kako sugerira redatelj i žestoki kritičar Michael Moore, po svemu sudeći, kao i mnogi Amerikanci, opsjednut oružjem.

Glasnogovornik Jim Morrell je rekao da je predsjednik ponosan na izvedbu i hrabrost oružanih snaga i da mu je bila čast primiti taj pištolj u ime svih snaga uključenih u tu operaciju. Naime, Bushu su pištolj koji je oduzet Sadamu nakon uhićenja, predali vojnici koji su sudjelovali u akciji.

Časopis Time je prvi objavio gdje je završio Sadamov pištolj, to jest, da ga Bush koristi kako bi impresionirao sugovornike. Tjednik je prenio riječi jednoga posjetitelja kojemu je pištolj pokazan u maloj radnoj sobi kraj Ovalnoga ureda gdje Bush izlaže svoje uspomene i da je to ista ona soba u kojoj je bivši američki predsjednik Bill Clinton imao neke zanimljive susrete s nekadašnjom pripravnicom Monicom Lewinski.

Bush Sadamov pištolj pokazuje probranim posjetiteljima i kaže im da u njemu nema metaka, kao što ih nije bilo ni kad je uhvaćen bivši irački predsjednik, piše Time. Doista se voli hvaliti njime, prenosi list riječi toga posjetitelja koji je rekao da je Bush zbilja ponosan na pištolj.

I u jednom i u drugom se slučaju, dakle u situaciji Monikinog klečanja pred Clintonovim pimpekom i u suludoj situaciji u kojoj se sadašnji američki predsjednik pred gostima pravi važan jednim pištoljem čija se simbolična cijena plaća glavama tisućama mrtvih, ponajprije Iračana i Amerikanaca, ponavlja ista psihološka potreba za doživljaj zadovoljenja odnosno nagona za osvajanjem.

Usporedbe su jednostavne i mislim da ih ne treba posebno tumačiti s obzirom na jasan paralelizam između podčinjenosti cure koja se, ovako ili onako, pokorava muškom i političkom autoritetu, pa cucla predsjednikov penis, i podčinjenosti protivnika kojeg se simbolično kastrira jer mu se oduzima pištolj koji je znak muževnosti.

Problem leži u tome što svijet trpi tzv. falosni kontinuitet američke politike. Falosna faza u kojoj se vladari svijeta nalaze ima jednu bitnu opasnost: ona nije samo odraz narcistične važnosti koje ti dječaci daju vlastitim penisima i/ili pištoljima, nego se psihička stvarnost (potrebe) pretvara u materijalnu zbilju na način da se drugoga ponižava ili se ugrožavaju stabilnost unutarnjeg uređenja države, odnosno međunarodna politika jer se stvaraju imaginarni scenariji u kojima ti subjekti (pimpeki i pištolji), prikazuju ispunjenje neke, u biti, nesvjesne želje, u više-manje iskrivljenom obrambenom procesu.

Možda je riječ o kompleksu kastracije, možda se radi o osjećaju manje vrijednosti ili o nekom trećem problemu. Ali moramo biti na oprezu. Dečki se za vlast bore tako što se čvrsto drže za pucaljku. A pucaljke su opake igračke. Bilo da iz nje može izaći sperma ili metak, ona ne poznaje svoga gospodara. Daj budali ili lošem gospodaru slobodu, a on će ti uzeti dvije.

Drago Pilsel

Pročitajte više