Komentar Drage Pilsela: Sveti Ante Pavelić

U OČEKIVANJU da Ivo Sanader naredi pokretanje bagera koji će u Svetome Roku srušiti spomen obilježe ustaškog doglavnika i ministra NDH Mile Budaka, branitelji lika i djela supotpisnika rasnih zakona pokrenuli su peticiju koju je potpisalo 120 sveučilišnih profesora, znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika.

Jedan od autora peticije, akademik Josip Pečarić, bokeljski Hrvat, obrazovan u Beogradu koji se, prema meni dostupnim izvorima, izjašnjavao i kao Srbin, a u Hrvatsku stigao sredinom osamdesetih uz pomoć struktura JNA (pomogle su mu, naime, veze supruge, kćeri oficira te vojske), da bi se danas žestoko busao u svoja hrvatska prsa i grlato galamio protiv navodnih širitelja tvrdnje o genocidnosti hrvatskog naroda, a to su isti oni koji zagovaraju uklanjanje spomenika Budaku i svih ulica koji taj ratni zločinac ima po Hrvatskoj (Novi list podsjeća da ih trenutno ima u 17 gradova), smatra da Mile Budak nije i ne smije biti smatran ratnim zločincem.

Zašto? Pečarić tvrdi da Budak osobno nikoga nije ubio. Slijedeći tu logiku, ratni zločinci nisu ni Pavelić, ni Mussolini, ni Hitler, ni Milošević, ni mnogi drugi. Likovi poput akademika Pečarića tvrde da je Budak samo provodio rasne zakone. Pa bismo tako mogli blaženo promatrati ljude poput Eichmanna ili Maksa Luburića jer su i oni samo provodili neke zakone.

Srećom, nisu svi tako glupi i ne pričaju svi budalaštine kao što čini akademik Pečarić. Srećom ima među nama mnoge koji još pamte strahote NDH i dobre povjesničare koji o tim strahotama pišu knjige. Zato ovdje navodim pismo koje je novinar Ivo Horvat poslao Vjesniku a ovaj list objavio u srijedu. 25 kolovoza. Pa kaže: Nešto je defektno u članku Ane Jurić-Šimunčić, profesorice defektologije iz Karlovca ("Tko, komu, zašto i kada treba podignuti spomenik", Vjesnik, Stajališta, 21. kolovoza), kada tvrdi da "Budak nije autor rasnih niti represivnih zakonskih odredaba".

Tvrdnju da Budak nije potpisao nijednu represivnu rasnu odredbu iznio je prije osam godina, u Vjesniku od 28. siječnja 1996., Vinko Nikolić, saborski zastupnik i bivši ustaški ideolog za vrijeme NDH. On se, rekao je, "potrudio i ustanovio u Hrvatskom državnom arhivu da te nesretne zakone od 30. travnja i 4. lipnja 1941. nije potpisao Mile Budak, nego su potpisali dr. Milovan Žanić i dr. Andrija Artuković".

No, već za mjesec dana, 1. ožujka 1996., u Novom listu je opovrgnuta Nikolićeva tvrdnja, naime, objavljen je pretisak iz službenih Narodnih novina od 4. lipnja 1941. s punim tekstom "Zakonske odredbe o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda", koju je potpisao ministar Mile Budak, uz Pavelića, Artukovića i Dumandžića. Sutradan, 5. lipnja 1941. i ustaške novine Hrvatski narod objavile su tekst te odredbe. Naslov je glasio: "Židovi po rasi ne smiju suradnjom utjecati u izgradnji narodne i arijske kulture".

Kao ustaški ministar »nastave i bogoslužja«, Budak je tako izgnao sve nearijce iz škole, kazališta, filma, kulturnih društava i ustanova, da bi zatim oni kao Židovi bili internirani u sabirne centre i na kraju u logore, gdje je većina ubijena od krvnika Maksa Luburića.

I već bi ovo bilo dovoljno da se odgovori budalaštinama koji izgovara akademik Pečarić u Slobodnjoj Dalmaciji (25. kolovoz). Ali ekstremnoj hrvatskoj desnici koja se svako malo zareda svojim potpisima pod dokumentima koji teško kompromitiraju pro-europsku Hrvatsku u odgovoru treba dodati još nešto.

Budak možda nije pripadao koljačkoj vertikali ustaškog pokreta ali joj je ideološki i intelektualno vjerno služio a zločine koje je vršila ova vertikala  potpomagao. To bi se, dakako, dokazalo da se kojim slučajem obnovi ili revidira Budakov proces kako traže potpisnici peticije za zaštitu lika i djela Mile Budaka. Katolički list kao glasilo Katoličke crkve u NDH (17/1941) potvrđuje Budaka kao autora izreke "Bježte psine preko Drine" (Vidi u Goldstein, Holokaust u Zagrebu, str. 564).

Svjedok tadašnjih zbivanja Vladimir Židovec drži da je kroz Budakove huškačke slogane kao što je ovaj ovdje citiran progovarala politička filozofija progona kojeg je unaprijed smislio i pripremio ustaški pokret, a kojeg je Pavelić proveo uz pomoć Budaka i drugih od 1941. na dalje. Upravo je ta "Zakonske odredbe o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda", koju je potpisao ministar Mile Budak, smatra povjesničar Ivo Goldstein, jedan od najsurovijih rasnih zakona koji je pripremao ustaše za masovni pokolj Židova i drugih (Isto, str. 583).

Andrija Artuković i Eugen Dido Kvaternik nisu bili sami u organizaciji ubijanja - svjesni i proračunati upravljači i autori koljačkog plana bili su sam Pavelić i najintimniji krug oko njega (Budak, Lorković, Puk, Dido Kvaternik, itd) ... dok su brojni izvršitelji koljači bili često nesvjesno oruđe pravih krivaca, zasljepljeni rasnim i drugim teorijama (Isto, str. 627).

Taj isti Židovec svjedoči o političkoj klimi koju je stvarao Budak kojeg je smatrao blebetalo (imali smo i u Tuđmanovom režimu tihe i marljive zločince poput Gojka Šuška i razmahana laprdala poput Šime Đodana). Prema njemu, Budak je potpomagao zločinima. Naime, pošto je 13. srpnja 1941. godine na otvorenom prostoru u Karlovcu održao čuveni huškački govor, Budak je u zatvorenom krugu, na domjenku za pedeset biranih uzvanika u franjevačkom samostanu bio u mogućnosti govoriti otvoreno o jednoj stvari koja sada sve više postaje aktualna - o pitanju što će biti zapravo sa Židovima i Srbima u našoj državi (NDH, op. D.P.) ... Vi ste pametni ljudi kojima ne treba mnogo pričati, pa ću vam stvar moći najzgodnije razložiti jednom anegdotom iz naše ustaške emigracije (pripovijedao je okupljenima Mile Budak).

Bilo je jednom zgodom kada sam obilazio ustaške logore. Došla je riječ i na Srbe te Židove, kao i ono što oni rade u našoj domovini, te kako ćemo to pitanje riješiti kada se vratimo kući.

Jedan dobar naš ustaša obratio se je na me tada ovim riječima: "Kada se vratimo kući onda ćete vi gospodine doktore sigurno biti ministar i predstavljati hrvatske državne vlasti. Ja ću biti hrvatski vojnik i predstavljati hrvatsku borbenost. Što ćemo mi, hrvatski vojnici, od vas ministara i predstavnika vlasti tražiti i očekivati? Ništa drugo nego samo sljedeće - i to kada mi vojnici budemo negdje na licu mjesta uredovali protiv Srba i Židova. Mi od vas očekujemo samo to da ćete uvijek znati doći pola sata prekasno!" Evo vidite: "U tom je sva tajna i odgovor na vaše pitanje", zaključio je Mile Budak, "neobično razdragan" (Isto, str. 588-589).

Dakle, gospodo akademici i ostala desničarska bratija. Hoćete istinu o Budaku kroz pregled procesa? Imate je već u knjigama. Ako vam one ne pomažu i ako Sanader ipak pošalje bager, još uvijek možete uperiti pogled u nebo i tražiti čudo. Nema sumnje da će vas vaši zaštitnici sveti Ante Pavelić i sveti Adolf Hitler pažljivo saslušati.

Drago Pilsel

Pročitajte više