Komentar Drage Pilsela: Zidovi za Židove

IZRAEL mora povesti računa o mišljenju Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji se izjasnio protiv zida koji Izrael gradi na Zapadnoj obali. Izraelci moraju "povesti računa i svratiti pozornost na odluku suda, premda ona ne obvezuje. Ta odluka ima moralnu vrijednost", kazao je Glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Annanova izjava stiže nakon glasovanja UN-ove Opće skupštine koja je golemom većinom prihvatila rezoluciju kojom se od izraelske države traži da, sukladno mišljenju ICJ-a, gotovo u potpunosti sruši prijeporni zid koji trenutno gradi na Zapadnoj obali.

Izrael je u srijedu izvijestio da je odlučan u nakani da nastavi gradnju zida na Zapadnoj obali. Palestinci su pak pozdravili "povijesnu rezoluciju" i zatražili uvođenje međunarodnih sankcija protiv Izraela ukoliko ovaj ne bude htio popustiti.

"Rezolucija koju je prihvatio UN želi nas lišiti zaštite u obliku sigurnosnog zida, a ne nudi nam drugu zaštitu od palestinskog terorizma", izjavio je Dore Gold, diplomatski savjetnik premijera Ariela Sharona. "Imamo potpuno pravo braniti se i odlučni smo u nakani da izgradimo zid", dodao je.

Odluka UN-a pada na Sharonovu glavu kao kanta hladne vode nakon što su ga francuske vlasti proglasile nedobrodošlim pošto je izraelski premijer, odgovarajući na pojačan val antisemitizma u Francuskoj, pozvao Židove te zemlje da ju napuste i da se presele u Izrael.

Istina jest da Izrael ima pravo na zabrinutost s obzirom na eklatantno povećanje antisemitskih ispada u Francuskoj, ali je također točno da se od Chiraca na niže mnogi francuski dužnosnici iskreno trude obuzdati antisemitske ispade. Francuska ne samo što ima najveću koncentraciju Židova u Europi, preko pola milijuna, već i ogroman broj muslimana, preko pet milijuna.

Istina je i to, kako mi je ovih dana priznao potpredsjednik Židovske zagrebačke općine, dr. Vladimir Shalamon, koji je nedavno predstavljao hrvatske Zidove na Europskom kongresu Židova održanom u Mađarskoj, da je egzodus francuskih Židova odavno počeo. Statistički podaci govore da u Izrael već nekoliko godina godišnje stiže iz Francuske prosječno dvije tisuće Zidova.
Sharon, nažalost, izaziva europske Zidove time da moraju u svojim sredinama braniti izraelsku, točnije, politiku Vlade. Ta suluda Sharonova politika, nema sumnje, izaziva anti-židovske ispade od strane mlađih vatrenih muslimana, ne samo u Francuskoj.

Pametni bi među Židovima trebali odgovoriti jasnom ogradom od Sharonove politike. Zidovi okupljeni u Mađarskoj su rekli da oni u Europi ne smiju biti odgovorni niti krivi za događaje u Izraelu (čitaj: za posljedice Sharonove politike). To nije dovoljno. Židovi moraju podupirati odluke Međunarodnog suda pravde i UN-a. To je najmanje sto se očekuje od naroda koji, možda najbolje na svijetu, zna koliko je pogubno i sto znaci podizati i graditi zidove i getoizirati se.

Ukoliko Sharon dobije podršku izvan Izraela te ukoliko nedostane trezveni glas Židova Europe, bojim se da će sami Židovi biti suodgovorni za nove a možda i teze ekscese. Židovi su nas naučili da ne smijemo šutjeti nad patnjom pojedinaca i naroda. Zato je važno da sada ne šute upravo oni i da se čuje jasan glas Židova protiv politike Ariela Sharona koja kao da zaziva nove i još strašnije nevolje.

Drago Pilsel

Pročitajte više