Komentar Jovana Dragišića: Kraj jedne ere

NIJE zapravo ni bilo neke izgledne mogućnosti da se Ivica Račan vrati u politiku nakon što mu je ustanovljena tako teška bolest, tako da je ova ostavka samo logičan završetak situacije koja je postala jasna 31. siječnja. Potezi SDP-a u zadnja dva mjeseca to samo potvrđuju. Sve u svemu, izabrali su dobar trenutak za povući ovaj potez.

Naime, prošlo je dovoljno vremena  da se javnost oprosti od Račana i da ga prestane smatrati vođom SDP-a, tako da medijski prostor posvećen SDP-u neće biti zagušen Račanovim biografijama, analizama njegovih davnih poteza i prisjećanju na vremena koja za današnji SDP jednostavno nisu bitna. U međuvremenu se SDP uspio za javnost donekle isprofilirati kao tim koji je spreman pokrenuti stranku u smjeru koji predstavljaju - prema pobjedi na izborima. 

To je vjerojatno i glavni razlog zbog kojega SDP dosad nije izbacio sljedećeg premijerskog kandidata. Jednostavno nisu htjeli izlaziti s informacijom koja bi, unutar stranke, ali i izvan nje, potaknula raspravu o Račanu poslije Račana. U tome su čak bili i prilično uspješni. Cijela debata oko novog predizbornog "point-mana" vodeće oporbene stranke svodi se na čisto spekuliranje, kojemu SDP niti u jednom trenutku nije podilazio.

Sljedeći korak je teško predvidjeti. SDP je predstavio dijelove svog predizbornog programa, a među nositeljima tih dijelova vjerojatno treba tražiti novog premijerskog kandidata. Dosad se mahom ispitivala reakcija javnosti na pojedine kandidate, kao što su Ljubo Jurčić ili Ranko Ostojić, dok se sama tema imenovanja kandidata izbjegavala.

Zanimljiva stvar je što premijerski kandidat ne mora nužno biti i novi predsjednik stranke. Vjerojatnije je za očekivati da premijerski kandidat neće biti i predsjednik stranke, jer, dok su nositelji programa uglavnom SDP-ovi konzultanti, predsjednik stranke najvjerojatnije će se birati među nekolicinom ljudi iz samog vrha SDP-a. Stranka je prilično dobro izbjegla ovu temu, fokusirajući pažnju javnosti s mjesta predsjednika stranke na mjesto premijerskog kandidata. Time je izbjegnuto stalno ponavljanje teze o tome kako SDP osim Račana nema pravog vođu i kako stranka ide prema raspadanju na manje dijelove, koja je bila prisutna i prije nego je Račan najavio privremeno povlačenje iz politike.

Ukratko, može se reći da je SDP prilično dobro proveo krizni menadžment u zadnja dva mjeseca, a nama ostaje da se zahvalimo Ivici Račanu na njegovom doprinosu hrvatskoj politici i da mu poželimo uspjeh u njegovoj osobnoj borbi.  

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više