Komisija: Doraditi Studiju o utjecaju Družbe Adrije na okoliš

VEĆI dio članova Komisije za procjenu Studije o utjecaju na okoliš projekta Družbe Adrije smatra da je tu studiju potrebno doraditi, a prijepore, kao što su balastne vode, rješavati regionalnom suradnjom sa susjednim državama, ocijenili su danas u razgovoru s novinarima članovi Komisije.

U današnjem nastavku svoje prve sjednice, Komisija je u Rijeci raspravljala o dijelu Studije o morskim koridorima, balastnim vodama i ribarstvu. Predsjednik Komisije Nenad Mikulić kazao je da Studija ne može riješiti pitanje balastnih voda, nego da je to potrebno urediti na razini države, a onda rješenje primijeniti na konkretne projekte.

Sažimljući osnovne teze rasprave, Mikulić je istaknuo da je potrebno procijeniti rizik od unošenja neautohtonih mikroorganizama u Jadran balastnim vodama te predvidjeti mogućnost da tankeri ne obave obveznu izmjenu balastnih voda na otvorenu moru.

Smatra da bi javnost zanimao najgori mogući scenarij tankerske havarije i procjena mogućih šteta. Dodao je da je najgora moguća havarija tankera nosivosti oko 100.000 tona, koji može izgubiti oko trećine tereta. Procjene o mogućoj učestalosti takvih nesreća traba iskazati u brojkama, iako je njihova vjerojatnost vrlo malena, rekao je Mikulić i dodao da su u Studiji, u slučaju većih nesreća, predviđene štete od gubitka tereta te cijena čišćenja, ali da nisu procijenjene štete za okoliš i marikulturu.

U raspravi se još čulo da je postojeći rizik od balastnih voda veći nego što bi bio projektom Družbe Adrije. Uvoditi stroge mjere zaštite od balastnih voda dok se na talijanskoj strani ispuštaju bez većeg nadzora nema smisla, smatraju neki članovi Komisije. Rečeno je da Hrvatska nije pripravna za kvalitetno postupanje u slučaju brodoloma tankera te da se sredstva za zaštitu mogu prikupiti preko projekata kao što je Družba Adria.

Članovi Komisije isticali su da su u hrvatski dio Jadrana već uneseni mnogi mikroorganizmi te da su istraživanja o tome ograničena na proučavanje najuočljivijih dviju vrsta alga. Zatraženo je da se odredi gdje je pri uplovljavanju tankera u Jadran moguća izmjena balastnih voda.

Članovi Komisije iz Primorsko-goranske županije Mladen Črnjar i Ivo Brozović u pisanoj ocjeni Studije navode da ona sadrži manjkavosti koje nije moguće ukloniti, a od Komisije traže da predloži uskratu odobrenja za Družbu Adriju.

Komisija nastavlja sjednicu sutra u Zagrebu raspravom o rizicima i društveno-gospodarskim aspektima projekta Družbe Adrije.

Pročitajte više