Komiža: počele pripreme za gradnju vjetroelektrane

U početku ovoga tjedna istraživanjima tla na brdu nad rtom Stupištem kod Komiže na otoku Visu počele su pripreme za gradnju "vjetroparka" vjetroelektrane snage pet megawata.

Riječ je o osam godina staru projektu u koji je već uloženo nekoliko stotina tisuća kuna, doznaje se od komiškog gradonačelnika Vicka Mardešića. Projektirano je postavljanje sedam vjetrojedinica - vjetrenjača ukupne snage pet megawata.

Mardešić tvrdi kako više nema zapreka za gradnju "vjetroparka" jer se, kako ga uvjeravaju ulagači, Vladina uredba kojom se zabranjuje gradnja vjetroelektrana u Hrvatskoj, ne odnosi na one koji već imaju urednu dokumentaciju.

"Lokacijska dozvola, dobivena prije osam godina, nedavno je ponovno produžena, a kad sva ostala potrebna dokumentacija bude dovršena, bit će zatražena i građevna dozvola. S tom je nakanom još prije četiri godine promijenjen Prostorni plan grada Komiže, a do kraja ove godine Vis i Komiža trebali bi donijeti zajednički Prostorni plan, koji izrađuje splitska tvrtka Urbos", kazao je gradonačelnik Mardešić.

Istraživanja tla na brdu nad rtom Stupištem omogućit će izradbu proračuna za postavljanje "vjetrenjača" na mjestu koje je prijašnjim istraživanjima "snage vjetra i kontinuiteta vjetrovitih dana", ocijenjeno idealnim za "vjetropark".

Ulagač, trogirska tvrtka "Teradur", projekt gradnje zamjenskog izvora struje na Visu, "težak" više milijuna eura, ostvaruje uz pomoć nekih tvrtaka iz Francuske, koja je u gradnji sličnih elektrana najviše uznapredovala u Europi.

Kad bi cijeli projekt trebao biti dovršen, odnosno kad će sa Stupišta poteći struja dobivena od snage vjetra, teško je procijeniti, jer to, osim o novcu, ovisi o mnogobrojnim čimbenicima. Po gradonačelnikovim riječima, jedan su od najvažnijih zakonski propisi.

"U prvim pregovorima nije se spominjala gradnja trafostanice, jer Hrvatska nije imala zakonske propise kojima bi uredila odnos između privatnog proizvođača struje i HEP-a. Međutim, nedavno je, zakonskim promjenama radi prilagodbe europskom zakonodavstvu, nestala i ta zapreka za gradnju vjetroelektrana", naglasio je Mardešić.

"U taj je projekt uloženo već puno novca, energije i znanja, pa bi bila velika šteta da propadne, posebno ako imamo na umu da gradnjom turističkih sadržaja Komiži i cijelom Visu treba sve više struje koju bi, inače, novim podmorskim kabelima trebalo dovesti s kopna", zaključio je komiški gradonačelnik.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više