KOMPANOVIĆ: ZPH ĆE TRAŽITI HITAN PRIJaM KOD PREMIJERA RAČANA

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović izvijestio je danas da će zbog "zabrinjavajućeg stanja u hrvatskom Podunavlju" zatražiti da predstavnike Zajednice primi predsjednik Vlade Ivica Račan kako bi ga izvijestili o ozbiljnosti situacije.

Kompanović tvrdi da je u hrvatskom Podunavlju sve više provokacija i hrvatski povratnici se ne osjećaju sigurno unatoč izjavama ministra unutarnjih poslova Šime Lučina.

Ministar Lučin izjavio je prošli tjedan nakon razgovora s predstavnicima podunavskih Srba o sigurnosnom stanju u Podunavlju da sigurnosno stanje u istočnoj Slavoniji ne odudara od prosjeka u cijeloj Hrvatskoj unatoč nekim izgredima.

Pisanje provokativnih grafita, pjevanje pjesama u gostionici u Baranji poput "Klat ćemo Hrvate" ili otkrivene iskaznice četničkog odreda Draže Mihailovića rutinskim pregledom maloljetnika i pretragom njihovih stanova u Vukovaru te otkrivena brošura o terorizmu Bin Ladena prevedena na srpski jezik "jasno govori da nije riječ samo o maloljetničkim izgredima, nego da ih netko organizirano instruira", kazao je za Hinu Josip Kompanović.

Stanje je ocijenio krajnje ozbiljnim, dodavši kako se prije "dvadesetak dana u Poglavarstu Beloga Manastira okupilo dvadesetak građana koji su najavili da će se samoorganizirati ako se ponove slični izgredi".

Ono što je "u cijeloj situaciji najopasnije svakako je činjenica da u hrvatskom Podunavlju postoje velike količine skrivena oružja iz vojnog arsenala te da se ne može znati kad će i na komu biti upotrijebljene", upozorio je Kompanović.

(Hina) vs dd

Pročitajte više