Kompas ide u stečaj. Otkazana sva putovanja

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

TURISTIČKA agencija Kompas Zagreb odlazi u stečaj. Predsjednik Nadzornog odbora Kompasa i većinski vlasnik dionica Matko Bolanča održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da je danas podnesen zahtjev za stečaj. U press materijalima koje je podijelio, naveo je da su utvrdili osnovanu sumnju na računovodstvenu prijevaru dok još nije bio postao većinski vlasnik (a postao je to u srpnju 2017.) te da je protiv odgovornih osoba podnesena kaznena prijava DORH-u.

U materijalima se navodi da je postupak pregovaranja i same akvizicije, preuzimanja Kompasa, zasnovan na lažno prikazanim podacima o poslovanju društva koje daje znatno drugačiju sliku poslovanja, kao i minus u kapitalu.

>>Poznata putnička agencija u problemima

"Lažno prikazani kapital 2016. s plus 4,2 milijuna kuna ispravljen je na minus 13,3 milijuna kuna. Lažno prikazane kratkotrajne obveze prema dobavljačima 2016. s 4,1 milijun kuna na 5,3 milijuna kuna, lažno prikazana aktiva 2016. s 5,9 milijuna kuna na 5,2 milijuna kuna. Dana 25. rujna 2018. temeljem svega navedenog Kompas Zagreb podnosi kaznenu prijavu DORH-u protiv odgovornih osoba", stoji u priopćenju Kompasa koje nam je uručio Bolanča.

Iako je većinski vlasnik, a njegova supruga Zdenka Bolanča direktorica agencije Kompas Zagreb, nije htio odgovoriti na pitanje koliko je putnika ostalo oštećeno, za koliki točno iznos te koliko je radnika ostalo bez posla. Također je rekao da se nije čuo s bivšim vlasnikom Kompasa Ivanom Pukšarom.

Kaznena prijava DORH-u

"Mi smo u kontaktu s putnicima kojima je poslana informacija gdje da pronađu svoj interes u smislu povratka uplaćenih sredstava", rekao je Bolanča te naglasio da je Kompas protiv odgovornih osoba podnio kaznenu prijavu DORH-u.

Nije htio otkrivati ništa više te nam je podijelio press materijale i rekao da je u njima sve objašnjeno. U njima je opisana kronologija događanja u Kompasu Zagreb u kojoj navode da je 1. travnja 2017. godine obavljena akvizicija dionica Kompas Zagreb s promjenom Uprave i Nadzornog odbora dana 6. srpnja 2017.

"Akviziciji je prethodilo jednogodišnje razdoblje pregovaranja s većinskim vlasnikom i direktorom društva te je u tom vremenu izvršeno dubinsko snimanje za business segment od strane PWC-a te pravno dubinsko snimanje od strane odvjetničkog ureda.

U svibnju 2018. Uprava je primila na znanje preliminarne rezultate dubinske analize za 2016. kao i prethodne godine, kao dio sumarnog izvještaja u sklopu preliminarnog izvještaja za 2017. Dana 3.7.2018. na sjednici Uprave je službeno usvojeno Revizorsko izvješće za 2017. te se obavještava Skupština i NO društva.

Navedenim Revizorskim izvještajem utvrđena je osnovana sumnja na računovodstvenu prijevaru, a nalazi se sljedeće: osnovana sumnja na računovodstveno neispravno prikazivanje za razdoblje 2016. i prethodne godine temeljem neispravnog sučeljavanja prihoda i rashoda - ispravak 2016. u iznosu: umanjenja prihoda oko 84 milijuna kuna na 80 milijuna kuna, povećanje rashoda s 83 na 100 milijuna kuna, gubitak prije oporezivanja s pozitivnih 0.3 milijuna kuna na gubitak prije oporezivanja negativnih -20,7 milijuna kuna. Ekstremno visoki i nelogični troškovi dnevnica i naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe u iznosu od 2.1 milijun kuna u 2016. u odnosu na 0.2 milijuna kuna na razdoblje nove Uprave u 2017. i 2018.

Postupak predakvizicijskog pregovaranja i same akvizicije zasnovan je na lažno prikazanim podacima o poslovanju društva", navodi se u priopćenju Kompasa.

Plaće u Kompasu

Nadalje stoji kako su usvajanjem revizorskog izvješća poduzete strateške mjere hitnog financijskog restrukturiranja. Uprava je svedena na jednog člana, otkazan je novi započeti projekt (7 zaposlenika za projekt krstarenja) čiji se pozitivan efekt očekivao 2019. Pokrenuli su, navode u Kompasu, potragu za strateškim partnerom. Navode i kako su unatoč svemu u prvoj polovici 2018. zabilježili rast poslovanja u području europskih i dalekih putovanja za 16 posto.

"Jednako tako konstantno je vođena briga o troškovima, prosječna neto plaća u Upravi je 16.700 kuna, u rangu voditelja poslovanja 10.500, a specijalista znanja 7000 kuna. Od lipnja 2018. do danas pokrenula se snažna retrakcija bankovnih pozicija i nekih većih vjerovnika zbog gubitka povjerenja u opstojnost poslovnog modela. Bankovne obveze 2017. vs. 2018. smanjene kratkoročne obveze koje su se prelile na povećanje obveza prema dobavljačima, te posljedičnim otežanim poslovnim okolnostima proizašlim iz gubitka bankovne garancije za IATA licencu za izdavanje aviokarata. Posljedica toga su kratkotrajne blokade, 21 dan u zadnja 3 mjeseca", stoji u priopćenju Kompasa.

Otvaranje stečajnog postupka

Ističu kako su 25. rujna 2018. imenovali novi NO i Upravu društva koji se fokusiraju na tehničko izvođenje dubinskog snimanja društva, obavještavanje putnika o otkazivanju aranžmana i relevantnu komunikaciju sa svim stalkholderima.

"U snažnoj medijskoj aktivnosti koja je uslijedila pojavile su se neprovjerene i netočne informacije na koje se nije moglo odgovoriti cjelovitom informacijom poput ove zbog osjetljivosti trenutka dubinskog snimanja. Uz sve napore i nastojanja društva dolazi do otkazivanja i odustajanja od budućih poslovnih aranžmana te prestanka ugovaranja novih, čime je znatno narušen tijek novca i mogućnost poslovanja društva. Sve navedeno dovodi do prekida postupka dubinskog snimanja i dana 12.10.2018. Uprava društva podnosi zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka", stoji u priopćenju Kompasa.

Bivši vlasnik Kompasa odbacio sve tvrdnje sadašnjeg vlasnika

Nakon objave Kompasovog priopćenja reagirao je i bivši vlasnik Kompasa Ivan Pukšar koji je sve navode bivše tvrtke odbacio te naveo da je u njegovo vrijeme tvrtka uredno podmirivala i podmirila sve svoje financijske obveze.

"Vezano uz informacije koje su danas podijeljene novinarima na press konferenciji u Kompasu, odlučno odbacujemo sve navedene informacije s kojima Matko Bolanča krivnju svoj neuspjeli projekt preuzimanja turističke agencije Kompas Zagreb d.d. pokušava prikazati kroz prije svega neistinite podatke o poslovanju tvrtke od prije nekoliko godina te na bivšu Upravu tvrtke, iako je ključno pitanje što se dogodilo s tvrtkom nakon preuzimanja.

Time Bolanča odvraća pažnju i odgovornost s činjenica da je Kompas u nekoliko zadnjih mjeseci od svojih klijenata i poslovnih partnera naplatio značajna novčana sredstva za koja nije bio u mogućnosti pružiti uslugu niti vratiti novac – koji je očito nestao. Naime, navedeni, a netočni i neprovjereni podaci o poslovanju Kompasa odnose se na sada već davna protekla razdoblja, i niti na koji način ne predstavljaju nikakvo dugovanje koje bi bivši vlasnici prenijeli na novog kupca – dapače, tvrtka je u trenutku kupnje/prodaje uredno podmirivala i podmirila sve svoje financijske obveze. Cijela transakcija prodaje trajala je više od godinu dana nakon temeljite dubinske analize od strane renomirane revizorske tvrtke te odvjetničkog ureda u kojoj je razmijenjeno desetke tisuća dokumenata. Budući vlasnik bio je precizno upoznat s načinom rada i organizacijom poslovanja te sa svim financijskim podacima a o čemu postoji sva potrebna dokumentacija koju smo spremni dostaviti svim institucijama. Odlučno odbacujemo bilo kakvu vezu sa nastalim slučajem koji je plod loše namjere i neznanja od strane trenutno odgovornih osoba a što ćemo i dokazati", rekao je Pukšar.

Kaže kako ga u zadnjih godinu dana trenutni vlasnik nije kontaktirao niti na koji način, niti mu je predočen i jedan sporni dokument.

"Konsterniran sam činjenicom da netko može izaći pred javnost s ovakvim objedama – skrivajući iza njih vlastitu nesposobnost. Osim ako se ne radi o nekim drugim namjerama, a za koje će se tek utvrditi činjenice koje ću podastrijeti na uvid. U ovom trenutku najbitnije je utvrditi na koji način će Kompas putnike obeštetiti u najkraćem mogućem vremenu i vratiti im njihov novac, a na što očito potpuno nepripremljeni gospodin Bolanča nije znao odgovor", rekao je Pukšar.

Pročitajte više