Komplicira se prodaja Energopetrola INA-i i MOL-u

PREDSJEDNIKVlade Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Hadžipašić zatražio je u petak od HVB Central profit banke odgodu aktiviranja hipoteke nad dijelom imovine Energopetrola kako bi se omogućio nastavak procesa dokaplitalizacije te tvrtke odnosno okončanje postupka sklapanja ugovora o kupoprodaji s mađarsko-hrvatskim konzorcijem INA-MOL.

Kako je priopćeno iz federalne vlade u Sarajevu, Hadžipašić se tijekom dana sastao s predstavnicima HVB-Central profit banke i predstavio im do sada poduzete aktivnosti na sklapanju ugovora s INA-om i MOL-om te zatražio da se rok za aktiviranje hipoteke nad 25 crpki Energopetrola produži do kraja siječnja naredne godine.

Predstavnici banke najavili su da će zahtjev razmotriti i o njemu se očitovati idućeg tjedna.

Rok do kojega je Energopetrol trebao izmiriti dug prema HVB-Central profit banci istekao je 1. prosinca pa je automatski najavljeno aktiviranje hipoteke nad najkvalitetnijim dijelom imovine te tvrtke.

U izjavi koju je u petak objavio sarajevski tjednik "Dani", Hadžipašić je izrazio ozbiljnu zabrinutost dosadašnjim tijekom privatizacije Energopetrola.

Kazao je da su se u posljednje vrijeme pojavile brojne poteškoće te da stoga ne vjeruje da su izgledi za sklapanje konačnog sporazuma s INA-om i MOL-om sada veći "od 20 posto".

Privatizaciju Energopetrola opterećuju naznake o postojanju dodatnih do sada skrivenih dugova te tvrtke, a Hadžipašić je izjavio da neće dopustiti otpis takvih potraživanja odnosno da će ih budući kupac morati u cijelosti izmiriti.

Pročitajte više