Komšić kriv za napad na Kristinu 3 mjeseca prije ubojstva, dobio godinu i pol

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Index

NA OPĆINSKOM kaznenom sudu u Zagrebu izrečena je prvostupanjska presuda Davidu Komšiću, ubojici Kristine Krupljan, kao i njegovim prijateljima Arjanu i Armendu Redžepiju i Filipu Filipoviću zbog otmice i napada na Kristinu koji se dogodio tri mjeseca prije njezina ubojstva, odnosno u studenom 2016. godine.

Komšić i njegovi prijatelji krivi su za kaznena djela protiv slobode i protiv imovine. 

David Komšić dobio je jedinstvenu kaznu od godine i 6 mjeseci. Kako je majka Kristine Krupljan i najavila za Index, on se nije pojavio u sudnici. Nalazi se u zatvoru u Lepoglavi. 

Redžepi Arjan osuđen je na jedinstvenu kaznu od zatvora od jedne godine zatvora uvjetno na pet godina. 

Armandu Redžepiju i Filipu Filipoviću dosuđena je jedinstvena uvjetna kazna od 11 mjeseci zatvora s rokom kušnje od četiri godine.

Ni Komšićevi prijatelji nisu bili na izricanju presude.

Oštećenoj Vesni Krupljan sva četvorica moraju nadoknaditi 46.495 kuna.

Video: Reakcija majke Kristine Krupljan na presudu

Sutkinja obrazložila presudu

"Kristina je detaljno opisala sve. Njeni iskazi, iako su se okrivljenici branili šutnjom, potvrđeni su iskazima svjedoka. Medicinski nalaz potvrđuje opis događaja kako ga je Kristina opisala. Iz opisa Kristininog događaja i iskaza roditelja i prijateljica znamo da su Kristina i David bili u toksičnom odnosu koji je tragično završio. Sud smatra da je Kristina iskazivala istinito", obrazlaže presudu sutkinja Ana Kovačević.

"Što se tiče sankcija, moram reći da kazneno djelo za koje se može izreći kazna do 3 godina, a za oštećenje stvari kazna do 2 godine maksimalno. Utvrdili smo oba dva dijela. No kad se radi o kazneno-pravnim sankcijama, moram naglasiti da su Redžepiji i Filipović tek ušli u dob starijeg punoljetništva. Tek su friško navršili 21 godinu kad se događaj zbio i dotad nisu počinili neko kazneno djelo niti su bili prijavljivani. Činjenica je da su bili dobri prijatelji s Davidom i vjerojatno su bili pod njegovim utjecajem. U želji za dokazivanjem prijateljstva Davidu su ga slijedili u njegovim odlukama", obrazlaže sutkinja. 

Sutkinja: Već u ovom događaju pokazao je da ne može zadržati svoje porive i bijes

"Na neki način se u toj životnoj dobi može razumjeti da žele dokazati svoje prijateljstvo pa makar na ovaj grub način, no to izaziva zgražanje svih nas. Međutim ove olakotne okolnosti u odnosu na njih 3 se ne mogu zanemariti. Ovakvim uvjetnim osudama na njih 3 se može postići svrha kažnjavanja i oni će znati cijeniti priliku koja im je dana uvjetnom osudom i da će shvatiti pogibeljnost ovakvog postupanja i da više neće činiti kaznena djela.

Što se tiče Davida Komšića, sud je morao imati u vidu da David u vrijeme izvršenja kaznenog djela do tad nije bio osuđivan i sud to nije mogao zanemariti, kao ni činjenicu načina na koji je ovo djelo počinjeno i da je već prije ovog David bio nasilan prema Kristini. Već prilikom ovog događaja pokazao je agresivnost i bezobraznost te ponašanje koje pokazuje da ne može zadržati svoje porive i bijes. Sud je smatrao da se bezuvjetna kazna zatvora njemu morala izreći u odnosu na ostalu trojicu. Ovakva sankcija nije nešto što će utjecati na Davida, već je poruka drugima da ovakva ponašanja ne mogu biti tolerirana i da sud to ne kažnjava ili kažnjava preblago. Zato mu je izrečena bezuvjetna kazna", zaključila je sutkinja.

Komšić i prijatelji presreli Kristinu svojim vozilom te joj razbili automobil, iživljavali se nad njom, udarali je i čupali za kosu

Suđenje Komšiću i njegovim prijateljima za napad na Kristinu počelo je 20. kolovoza 2018. godine.

Podsjetimo, Komšića i njegove prijatelje tereti se da su 27. studenog 2016. oko 5.40 sati na Bukovačkoj cesti presreli Kristinu svojim vozilom te joj razbili automobil, iživljavali se nad njom, udarali je i čupali za kosu.

Tužiteljstvo je za Komšića tražilo dvije godine i četiri mjeseca zatvora, a za preostalu trojicu dvije godine. Komšić je u travnju 2018. nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora za ubojstvo Kristine. Izbo ju je 88 puta, a sad mu se sudilo i za brutalan napad na Kristinu par mjeseci prije njenog ubojstva.

Pročitajte više