Komšić prošetao Sarajevom, ljudi mu čestitali

BUDUĆI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić jutros je prošetao ulicama Sarajeva, pri čemu su mu prilazili građani kako bi čestitali na uspješnom izbornom rezultatu, javlja Klix.ba.

Portal navodi kako je Komšić primao brojne čestitke u glavnom gradu BiH. 

Komšića Bošnjaci ponovno izabrali za predstavnika Hrvata

Komšić je ponovno iskoristio sustav u kojem ga Bošnjaci mogu izabrati za hrvatskog člana Predsjedništva, pa će i sljedeće četiri godine biti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda. Komšiću će to biti četvrti mandat na ovoj poziciji.

Prema medijskim i stranačkim projekcijama, Željko Komšić je pobijedio Borjanu Krišto, kandidatkinju HDZ-a BiH, na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čović je izjavio kako je ona dobila više glasova nego on prije četiri godine na izborima, no da je presudio izborni inženjering četiri puta brojnijih Bošnjaka.

"Imat ćete čovjeka (Komšić) koji neće moći doći tamo gdje žive Hrvati niti će moći zastupati naše interese, što je njegova temeljna uloga", dodao je Čović.

Ponovni izbor Komšića komentirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Izjavio je da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH ako se oni na to odluče.

"Dok god je moguće da Hrvatima netko drugi izabere člana Predsjedništva BiH - to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno", naveo je Milanović.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose s političarima u BiH, poput Komšića, ali je shvatio da su oni "prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati" jer su tu da se "okoriste činjenicom da Hrvata ima malo".

Pročitajte više

 

Pročitajte više