Konačno: Kapetanu Draganu potvrđena optužnica

Foto: FAH

DRAGANU VASILJKOVIĆU, zloglasnom kapetanu Draganu, potvrđena je optužnica za ratni zločin. Vasiljkoviću i njegovim braniteljima ponestalo je manevarskog prostora nakon što su već dvaput odgodili sjednicu optužnog vijeća. Tražili su izuzeće splitskih sudaca, a potom su se i žalili na rješenje o izdvajanju nekih dokumenata iz spisa.

Danas je tako vijeće na čelu sa sucem Vladom Živaljićem potvrdilo optužnicu što znači da će sada spis u ruke raspravnog suca koji će zakazati pripremno ročište i suđenje. Kako neslužbeno doznajemo, Vasiljkoviću će suditi sudac Damir Romac, a zajedno sa njim u vijeću bit će još dva suca.

Za slobodu nudio pet milijuna kuna

Vasiljković je optužen za ratni zločin na civilima i ratnim zarobljenicima tijekom Domovinskog rata na području Dalmacije i Gline. Nakon duge pravne bitke, Australija ga je izručila početkom srpnja prošle godine. Vasiljković je zanijekao odgovornost te kazao kako mu se namješta postupak iz šovinističkih pobuda. Za puštanje na slobodu nudio je pet milijuna kuna.

U splitskom zatvoru smješten je u ćeliju zajedno sa generalom JNA Borislavom Đukićem, optuženim za rušenje brane Peruča te kapetanom bojnog broda Pavlom Pantićem, bivšim dozapovjednikom Lore, optuženim za granatiranje Splita. Neko vrijeme društvo mu je pravio i Dragan Paravinja, osuđen za ubojstvo maloljetne Drnišanke Antonije Bilić.

Pročitajte više