Orešković otkrio detalje proračuna: Vidio sam the good, the bad and the ugly

Screenshot: N1

MJESEC dana nakon što je izabran na mjesto predsjednika Vlade RH, Tihomir Orešković obratit će se hrvatskoj javnosti na konferenciji u Zagrebu.

Tema skupa je državni proračun.

O tome će nakon premijerove prezentacije raspravljati sudionici okruglog stola: guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar financija Zdravko Marić, ekonomistica Svjetske banke u Zagrebu Sanja Madžarević-Šujster i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Obraćanje premijera pratite uživo na Indexu:

12:00 "Ja ću dodati u svoj ured CIO, chief integration officer, kad gledam europske fondove, tu se preklapaju druga ministarstva. Vlada će pomoći da možemo što prije iskoristiti te fondove, rekao je Orešković. S investitorima sam razgovarao kako je bitno da porezna politika bude stabilna. Parafiskalne namete moramo smanjiti. Cijela administracija nas može više koštati nego što smo dobili time", kazao je premijer.

11:45 "Vidjet ćete reforme, i u zdravstvu, tu trebamo uvesti promjene, u poljoprivredi imamo ogroman potencijal", dodao je.

11:44 "Svi znamo da u DUUDI-ju danas ima nekih 30 milijardi eura, ima svašta u DUUDI-ju. Ispred moga stana ima jedna dvorana od 40 kvadrata koja se raspada. Imamo takvih 1400 po Hrvatskoj koji nisu iskorišteni.


Meni je katastrofa da netko ne može pokrenuti novu firmu u manje od 30 dana, na tome treba raditi.

Od Europske unije smo povukli 200 milijuna eura, od HBOR-a ćemo povući još 200, i od banke možda još 200. Moramo pomoći srednjim i malim poduzetnicima", kazao je premijer.

11:33 "Što se tiče mog engleskog, mislim da sam tu izdominirao, sada svi misle da svi Hrvati dobro pričaju engleski. Londonski forum je bio good, good, good", dodao je.

"Možda sam jedini premijer u regiji koji je bio i investitor. Za one koji vole Clinta Eastwooda, mogu reći da sam vidio 'good, bad and ugly'", kazao je.

11:30 "Volio bih se vratiti u posljednjih 30 dana. Pitali ste me zašto je mandatar išao u Kitzbuhel - tamo sam imao priliku predstaviti Hrvatsku, i kao bivši investitor sam predstavio plan i ideje. To je bila moja prva mogućnost da vidim kako će naše poruke i planovi rezultirati - i rezultirali su dobro", kazao je Orešković.

Kazao je da će prvi glavni potez nove Vlade biti proračun. "Investitori su uvjereni da će nova vlada stvoriti jednu pozitivnu klimu. Vidi se da su investitori počeli kupovati naše pokretnice", kazao je,

Pročitajte više