KONFERENCIJA ZA novinare predsjednika HSP-a

Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić izjavio je danas da ta stranka načelno podupire SDPov Prijedlog izbornog zakona jer je i HSP takav zakon predložio 1999.

´Ono što nam smeta u SDP-ovu prijedlogu jest dvostruko pravo glasa nacionalnih manjina te nemogućnost glasovanja dijaspore´, izjavio je Đapić na konferenciji za novinare u stanci sjednice Glavnoga stana.

Dodao je kako će predložiti da se hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj omogući dopisno glasovanje.

´U Hrvatskoj je iznimno složeno političko i gospodarsko stanje, koje prijeti socijalnim nemirima´, rekao je Đapić i dodao da je izlaz u novim parlamentarnim izborima jer sadašnja Vlada ´nije kompetentna riješiti unutarnje i vanjskopolitičke probleme´.

´Ova Vlada svoj bi legitimitet trebala potražiti na parlamentarnim izborima, a dotad ne bi smjela ići u daljnju privatizaciju i rasprodaju gospodarstva, te davanje koncesija za pitku vodu. Morala bi odustati i od ugovora s Družbom ´Adria´ te od privatizacije Ine i HEP-a´, rekao je i objasnio kako HSP nije protiv privatizacije, ali je za to da je ´obave nekompromitirane osobe´.

Glede stajališta Glavnog stana o izmjenama Zakona o radu, rekao je da će rasprava o tome u Hrvatskome saboru imati smisla samo ako se socijalni partneri dogovore na načelima solidarnosti, pravednosti i dostojanstva hrvatskih radnika.

U svezi s iračkom krizom rekao je kako stranačko vodstvo HSP-a smatra da rat protiv Iraka nije naš rat, kako to nije rat protiv međunarodnog terorizma, te da potpora američkom napadu na Irak povlači i suodgovornost Hrvatske.

Pročitajte više