Kongresni odbor odlučio da se objave Trumpove porezne prijave

Foto: EPA

ODBOR za financije i državni proračun u Zastupničkom domu američkog Kongresa glasanjem je podržao javnu objavu poreznih prijava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Na taj način je dovršena gotovo četverogodišnja bitka demokrata da prisile Trumpa na objavu tih dokumenata. 

Američki predsjednici po zakonu nisu dužni objaviti svoje porezne prijave, ali desetljećima su to činili dobrovoljno. Međutim, Trump se žestoko borio da zaštiti svoje porezne prijave. Objavu dokumenata su podržala 24 člana Odbora, dok ih je 16 bilo protiv, pri čemu su svi demokrati bili za, a svi republikanci protiv.

"Novo opasno političko oružje"

"Ovo je jedan od najvažnijih glasova koje ću ikad dati kao član Kongresa i stojim iza toga 100%", poručio je Brendan Boyle, demokrat iz Pennsylvanije i član Odbora. Republikanac Kevin Brady je rekao da su demokrati "oslobodili novo opasno političko oružje", prenosi BBC.

"Popisi neprijatelja su se vratili. Svaki američki porezni obveznik koji bi mogao doći na krivu stranu većine u Kongresu sada je u opasnosti", kazao je teksaški kongresmen Brady. Još uvijek nije jasno kada će javnost vidjeti financijske dokumente koji potječu iz razdoblja od 2015. do 2020. godine. 

Teksaški demokrat Lloyd Doggett očekuje da će proći "nekoliko dana" prije objavljivanja dokumenata jer se moraju redigirati osobni podaci, kao što su brojevi socijalnog osiguranja. Dokumenti bi trebali ponuditi uvid u Trumpovo financijsko stanje, uključujući njegovu imovinu, izvore prihoda, dobrotvorne priloge te zajmove koje duguje stranim subjektima.

Trumpova administracija odbila surađivati s Odborom

Trump je 2016. postao prvi predsjednički kandidat velike stranke koji je odbio javno objaviti svoje porezne prijave dok je bio u predizbornoj kampanji nakon Richarda Nixona 1972. Trump je tada najavio da će to učiniti nakon što završi revizija Porezne uprave. Odbor je počeo zahtijevati objavu poreznih prijava nakon što su demokrati 2019. preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom. 

Odbor se pozivao na savezni zakon koji mu dopušta zahtijevanje posebnog pristupa pojedinačnim poreznim prijavama. Kritičari iz republikanskih redova su optužili demokrate da samo traže izgovor za pristup Trumpovim financijskim dokumentima. Trumpova administracija odbila je surađivati s Odborom, što je izazvalo dugotrajnu pravnu bitku, koju je završio Vrhovni sud SAD-a.

Trump platio 750 dolara poreza tijekom prve dvije godine mandata 

Vrhovni sud je potvrdio presudu žalbenog suda da su demokrati imali pravo na pristup poreznim prijavama. New York Times je 2020. došao do kopija Trumpovih poreznih prijava za 18-godišnje razdoblje.    

U nizu članaka na tu temu, novine su izvijestile da predsjednik nije platio federalni porez u 10 od tih 18 godina, odnosno da je platio samo 750 dolara poreza u svakoj od svoje prve dvije godine u Bijeloj kući. 

Ova odluka Odbora je došla samo dan nakon što je kongresno vijeće pod vodstvom demokrata zatražilo od američkog ministarstva pravosuđa da pokrene kazneni postupak protiv bivšeg predsjednika zbog pobune i drugih optužbi povezanih s prošlogodišnjim nemirima njegovih pristaša na Kapitolu. 

Pročitajte više