Kontić: Saborska rasprava o interpelaciji ne bi bila pritisak na sud

SABORSKI zastupnik HSLS-a Joško Kontić odbacio je na današnjoj konferenciji za novinare Vladine ocjene da bi se saborska rasprava o interpelaciji o radu Vlade u "slučaju Gotovina" mogla označiti kao pritisak na sudbenu vlast.

Stoga je pozvao Vladu da optužnicu i potrebne materijale dostavi odvjetničkom timu generala Gotovine.

Pokazujući list papira za koji je ustvrdio da je punomoć kojom je Gotovina u lipnju 2001. ovlastio odvjetnički ured Farčić/Vukorepa/Pedišić da ga zastupa u svim postupcima pred Haaškim sudom, Kontić se upitao kako je na temelju takve punomoći Vlada uručila optužnicu odvjetnicima pokojnog generala Janka Bobetka, a ne može isto postupiti i za Gotovinu?

Na Vladin argument da dokumentaciju nije predala, jer se Gotovinini "odvjetnici nisu legitimirali kao stranka pred Sudom u Haagu", Kontić je odgovorio da je Vladin Ured za suradnju s Haagom dostavio Bobetkovu odvjetniku Bosiljku Mišetiću optužnicu iako Mišetić pred Sudom u Haagu nije bio registriran kao njegov odvjetnik.

Ustvrdio je da je to potpuno jednaka stvar te da nitko u Vladi nije objasnio zašto se Vlada ponaša drukčije.

"Pozivam gospodu u Vladi da (odvjetničkom timu generala Gotovine) dostave optužnicu i potrebne materijale", izjavio je Kontić.

"Svi smo na putu da postanemo žrtve taštine dvojice ljudi koji ne žele priznati svoje pogreške", rekao je Kontić, preciziravši kako misli o "viskopozicioniranu izvoru u Banskim dvorima i njegovu šefu", odnosno o Goranu Graniću i Ivici Račanu.

Odbacivši mogućnost da povuče interpelaciju, Kontić je odbacio i ocjene da bi se rasprava o tome mogla okarakterizirati kao pritisak na sud. Teze o pritisku zakonodavne na sudbenu vlast smiješan su i neutemeljen pokušaj da se izbjegne javna rasprava, ustvrdio je.

Kontić tvrdi da Vlada u svom odgovoru na interpelaciju nije argumentirano pobila ni jedan od navoda u interpelaciji, a neki navodi koji kompromitiraju pojedince u Vladi nisu spomenuti.

Kontićeva je procjena da će Sabor o interpelaciji raspravljati od sredine do konca lipnja, dakle na sljedećoj sjednici.

Vlada je na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici utvrdila odgovor Hrvatskom saboru na zahtjev za interpelaciju o radu Vlade u "slučaju generala Ante Gotovine" u kojem stoji da Vlada postupa u skladu s hrvatskim zakonima i Statutom Haaškog suda.

Zaključkom interpelacije, koju je potpisalo 55 saborskih zastupnika, traži se da Hrvatski sabor obveže Vladu da odvjetničkom timu generala Gotovine preda dokumentaciju koja se može odnositi na Gotovinin predmet pred Haaškim sudom.

U odgovoru Vlada je uz ostalo upozorila Sabor, posebno zastupnike potpisnike interpelacije, da svaka rasprava o predloženu zaključku u interpelaciji dok traje sudski postupak, može biti shvaćena kao pritisak zakonodavne vlasti na sudsku.

Pročitajte više