Kontroverzni akcelerator čestica za mjesec dana u pogonu

VELIKI HADRONSKI SUDARAČ, najveći akcelerator čestica na svijetu, počinje s radom 10. rujna, priopćila je Središnja europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

Veliki hadronski sudarač, isto tako poznat po engleskoj skraćenici LHC je uređaj unutar kojega se sudaraju protoni. Smješten je u podzemnom tunelu dugom 27 kilometara na granici između Švicarske i Francuske.

Uređaj je sagrađen sa ciljem da se provede važan pokus čije su pripreme trajale posljednjih 14 godina. Njegov cilj je stvoriti uvjete najsličnije onima koji su u univerzumu postojali neposredno poslije Velikog praska.

Znanstvenici uključeni u projekt vjeruju da je univerzum nastao u trenutku Velikog praska te da bi se ponavljanjem tog događaja mogle dobiti vjerodostojne informacije o njegovom nastanku.

Pokus će izazvati sudar protona, baš kao što je bilo u prirodi, ali će znanstvenici sad to moći pratiti na monitoru.

Prema riječima jednog od sudionika projekta, to će rezultirati "s najvećom količinom energije koju je čovjek ikada stvorio".

Na gradnji akceleratora je od 1994. godine sudjelovalo preko 10.000 znanstvenika, a troškovi su iznosili oko 9,5 milijardi dolara.

Akcelerator je također predmet kontroverzi, s obzirom da nitko ne zna kakav će, zapravo, pokus imati rezultat, pa se spominje mogućnost stvaranja tzv. minijaturnih crnih rupa koje bi mogle progutati Švicarsku, a s njom i ostatak svijeta. Poseban odbor za sigurnost projekta je, pak, odbacio takve mogućnosti, a odbačeno je i nekoliko sudskih tužbi koje su pokušale spriječiti stavljanje LHC-a u pogon.

Prvo testiranje akceleratora prije konačnog stavljanja u pogon zakazano je za sutra.

R.R.

Pročitajte više