Kontroverzni arapski zastupnik u Knessetu dao ostavku

AZMI BISHARA, arapski zastupnik u izraelskom Knessetu (parlamentu) dao je ostavku na svoje mjesto preko izraelskog veleposlanstva u Egiptu, nakon mjesec dana političkog nadmetanja koje je počelo kad se otkrilo da se protiv njega provodi policijska istraga vezana za, kako se pretpostavlja, davanje informacija neprijatelju i suradnju s Hezbollahom i Sirijom.

Bishara, žestoki arapski nacionalist, član stranke Balad, koja u Knessetu ima tri zastupnika, originalno se trebao vratiti u Izrael da podnese ostavku, ali je odlučio ostati u Egiptu, tvrdeći da je žrtva političke zavjere zbog koje se boji da bi mogao dobiti dugu zatvorsku kaznu i da bi mu politička karijera mogla biti ugušena.

Izraelski sud prije nekoliko je tjedana stavio zabranu otkrivanja o čemu se radi u istrazi protiv Bishare, tako da se ne zna koja bi točno optužbe mogle biti podnesene protiv njega.

Nekolicina ljudi koji su se u Egiptu sastali s njime rekli su izraelskim novinama, pod uvjetom da ostanu anonimni, kako im je Bishara odao da optužbe protiv njega uključuju "odavanje informacija neprijatelju za vrijeme rata, posjet neprijateljskoj zemlji i ilegalni unos novca u zemlju".

Sam Bishara rekao je na arapskoj televiziji Al- Jazeeri da "egzil nije opcija", te da će se "vratiti u zemlju, samo prije toga mora dogovoriti neke stvari".

Službene optužbe još nisu podnesene, tako da Bishara odbija službeno govoriti s novinarima o njima.

Zastupnici Knesseta skoro su jednoglasno osudili Bisharino davanje intervjua novinarima, a neki od njih su izrazili žaljenje što je odbačen zakon po kojem bi zastupnik u Knessetu koji posjeti neprijateljsku zemlju automatski dobio otkaz.

Kad se uzme u obzir da je Bishara posjetio Siriju, u kojoj je izjavio kako je moguće da Izrael pokrene vojnu ofenzivu protiv nje, te Libanon, rekao kako Hezbollahov otpor Izraelu "podiže duh arapskog naroda", razumljivo je zašto nije pretjerano popularan među kolegama u parlamentu.

J.D.

Pročitajte više