Kontroverzni "kapetan Dragan" svjedočio dosljedno imidžu

NA HAŠKOM suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću je svjedok optužbe Dragan Vasiljković, poznatiji kao ´kapetan Dragan´, završio svjedočenje obilježeno protuslovljem koje je i inače pratilo njegov angažman u obuci pobunjenih Srba u RH, u Službi državne sigurnosti Srbije i vođenju humanitarnog fonda poslije rata.

Nakon što je u glavnom dijelu svjedočenja jasno potvrdio da je vrh policije i SDB-a Srbije igrao ključnu ulogu u formiranju, obuci i djelovanju srpskih paravojnih snaga u ratu u Hrvatskoj i BiH, Vasiljković je u protuispitivanju ustvrdio kako je ustvari mislio na policiju, SDB i vojsku tzv. RSK i Republike Srpske.

Za poimence navedene dužnosnike tajne službe Srbije, koji su po njemu bili u pozadini svih ključnih zbivanja u ´Krajini´, kasnije je rekao da su samo prikupljali podatke, a za ratni put borbene jednice SDB-a ´crvene beretke´ kroz RH i BiH da je ´preuveličan´.

I u petak je Vasiljković spremno potvrđivao Miloševićeva pitanja-zaključke o tome da ga je ´SDB odgovarala od odlaska u Knin, o zaštićenosti hrvatskih civila na okupiranim područjima, o zločinima kao djelu pojedinaca a ne politike, većem autoritetu Babića nego Miloševića´ i slično, na čuđenje tužitelja i sudaca.

Najvažnije popratne dokaze Vasiljkovićeva svjedočenja, video snimku Miloševićeva posjeta Jedinici za specijalne operacije SDB Srbije i arhivu ´Fonda kapetana Dragana´, optuženi je ostavio za kraj protuispitivanja, nastojeći minorizirati njihov značaj.

Za kompromitirajuću tajnu snimku s proslave šeste obljetnice ´crvenih beretki´ u Kuli 4. svibnja 1997., na kojem njihov osnivač Franko Simatović pred Miloševićem i cijelim vrhom SDB-a evocira ratni put jedinice u RH i BiH i njezinu ulogu u ´oslobađanju svih srpskih krajeva´, po svjedoku se na ´sudu suviše ozbiljno razmatra´. Potvrdio je i tezu optuženoga da su na snimku, koji je izavao izniman interes u Srbiji, većinom veterani snaga iz Krajine i RS koji su poslije rata pristupili ´crvenim beretkama´.

Jedino nije potvrdio Miloševićev navod da je postrojba osnovana 1995. ili ´96., budući se na snimci iz ´97. slavi šesta obljetnica.

Za tisuće dosjea koji su uvedeni kao dokaz iz arhiva njegovog fonda, svjedok se složio s Miloševićem da su beznačajni, iako podaci iz njih otkrivaju jedinice i mjesta ranjavanja pripadnika srpskih dobrovoljačkih snaga u RH i BiH.

Tužitelj je na kraju u dodatnom ispitivanju pokušao razjasniti proturječja iz svjedokovog iskaza pribjegavši protuispitivanju, što je kao zabranjeno izazvalo proceduralnu raspravu.

Nakon toga tužitelj je Vasiljkoviću dokazao neistine na više primjera iz Miloševićeva ispitivanja. Svjedok je priznao da je od početka suradnje s ICTY-em doživio prijetnje i da je nakon prvog dana kontaktirao sa Simatovićem iz SDB-a.

Sumnjivu vrijednost iskaza ´kapetana Dragana´ najbolje je opisao ´amicus´ Steven Kay, rekavši tužitelju da ´svjedoke poziva na vlastiti rizik´.

Početak sjednice obilježila je rasprava tužitelja i sudaca, potaknuta Miloševićevem optužbom da se manipulira sa zaštitom identiteta svjedoka kako bi mu se otežala priprema obrane.

Nakon burne rasprave, predsjedavajući sudac Richard May je skoro prihvatio zahtjev optuženoga da se poštuje načelo javnog suđenja, da bi se na kraju priklonio argumentima tužitelja o ´opasnom mjestu´ življenja svjedoka i nužnosti da se zaštiti barem one svjedoke koje se smatra ´osjetljivima´. Do kraja hrvatskog dijela dokaznog postupka najavio je još ´desetak´ takvih svjedoka.

Pročitajte više