Konzervativni njemački list o Thompsonu: "Desnoradikalni ljigavac i glorifikator fašizma"

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

KONZERVATIVNI njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung uzeo je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu kao povod za analizu stanja u Hrvatskoj pet godina nakon pristupanja u Europsku uniju. 

Doček nogometaša opisuju kao ''slavlje s bardom mržnje'', što se odnosi na Marka Perkovića Thompsona, te napominju da ''Hrvatska ne izgleda kao viceprvak izvan nogometnog terena'' jer je obilježena ''nacionalističkim strujanjima, iseljavanjem stručne radne snage i mlakim odnosom prema EU''.

Hrvatska Pelješki most gradi zahvaljujući Europskoj uniji

FAZ piše da su Hrvatsku u proteklih mjesec dana obilježili ''jedan jubilej i jedna premijera'' - jubilej je petogodišnjica članstva u Europskoj uniji, a premijera je nastup reprezentacije u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu. Jubilej je većinom bio ignoriran, smatra FAZ, te napominje da se u Hrvatskoj najvažnijim aspektom članstva u EU smatra novac iz europskih fondova. ''Zahvaljujući sredstvima iz briselskog lonca Hrvatska može realizirati najskuplji infrastrukturni projekt u povijesti, Pelješki most'', navodi FAZ i dodaje da EU daje 85 posto sredstava za izgradnju, oko 250 milijuna eura.

''Hrvati sada lako mogu raditi svugdje u Europskoj uniji i koriste tu mogućnost'', piše FAZ konstatirajući da je za Hrvatsku velik problem masovno iseljavanje. Hrvatsko je gospodarstvo obilježeno ''neriješenim strukturnim problemima'', koji se vuku još od vremena jugoslavenskog režima.

Većini Hrvata Thompson ne smeta

FAZ ističe da u Hrvatskoj opada podrška za EU, ali jača nacionalizam. Kao primjer toga navodi se nastup Marka Perkovića Thompsona na dočeku nogometaša. Njega FAZ opisuje kao ''desnoradikalnog ljigavca'' i ''glorifikatora fašizma'', te se konstatira da je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček nogometaša. 

''Još strašnije je što je njegova pojava u tom kontekstu bila problem za manji dio Hrvata'', navodi njemački list. Podsjećaju i da ga je švicarski Neue Zürcher Zeitung svojedobno odgovarajuće opisao kao ''barda mržnje''.

Dalmacija je utvrda hrvatskog nacionalizma

''To što su Luka Modrić i reprezentativci svoj veliki uspjeh na SP-u odlučili proslaviti s tim čovjekom je kao da je njemačka reprezentacija osvajanje titule svjetskog prvaka 2014. proslavila u društvu nekog benda iz neonacističkog miljea, pritom opušteno urlajući Sieg Heil'', piše FAZ.

Pišu i da je Dalmacija, ''koja je u dvadesetom stoljeću bila utvrda Beogradu okrenutog jugoslavenstva'', postala ''utvrda hrvatskog nacionalizma''. U Dalmaciji je i velika podrška za inicijativu Narod odlučuje ''koja želi degradirati mandate zastupnika Srba'' u saboru pomoću referenduma. Inicijativu u kojoj je spiritus movens Željka Markić opisuju ''rasističkom'' te podsjećaju da se protiv nje izjasnio premijer Andrej Plenković, ali ne i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte više