Konzumovi kamioni zaustavljeni zbog sumnje u GMO

TRI KONZUMOVA kamiona zaustavljena su na carini u Osijeku jer uvoznik nije imao potvrdu da proizvodi nisu genetički modificirani. Nakon višesatnog natezanja kamioni su pušteni bez potvrde, ali je krumpir zadržan, prenosi Večernji list.

Sanitarni inspektori posumnjali su da su austrijski luk, krumpir i mrkva, te grčke naranče genetski modificirane, te su zatražili potvrdu kojom se dokazuje da proizvodi to nisu.

Jelena Šimunović iz osječkog Konzuma, izjavila je kako su potvrdu dosad trebali samo za kukuruz, rajčicu, pšenicu i jagode i to ako dolaze iz pojedinih zemalja, primjerice Španjolske i Maroka, te kako nisu tražili certifikat za luk, krumpir i mrkvu jer nisu znali kako im to treba, piše Večernji.

Nakon višesatnog natezanja kamioni su ocarinjeni i pušteni prema odredištu i bez potvrde, zadržan je samo krumpir, koji sanitarni inspektori ne žele propustiti prije nego dobiju potvrdu da krumpir nije genetski modificiran.

Šimonović je rekla kako je prvi put da je njih netko zatražio certifikat o krumpiru, te da se nada kako će ga uskoro dobiti i opskrbiti Konzumove dućane s njim.

Šef osječke poslovnice Croatia-špeda Hrvoje Gubo i direktor osječke Veletržnice Damir Lukač ogorčeni su postupkom inspektora, jer su tražili potvrdu koja još nema zakonskog uporišta, a trebali su uzeti uzorke proizvoda i poslati ih na analizu. Lukač se boji kako će takav postupak inspektora smanjiti promet Veletržnice.

U Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zdravstva tvrde da sanitarni inspektori nisu prekoračili svoje ovlasti, te kako su oni dužni zadržati svaku uvoznu pošiljku ako posumnjaju da je proizvod genetski modificiran i zatražiti ispravu kojom će dokazati suprotno, prenosi .

Pročitajte više