Koper: Objavljena slovensko-hrvatska pjesnička antologija Mile Pešorde

KOPERSKA ugledna izdavačka kuća Založba Lipa objavila je kao prvu knjigu novopokrenute bilioteke ´Hadriaticum´ dvojezični izbor iz pjesništva Mile Pešorde pod naslovom ´Drevo z dušo ptice/Stablo s dušom ptice Slovenskohrvatska pjesnička anatologija´, u izboru i prijevodu slovenske književnice Ines Cergol te s pogovorom akademika Cirila Zlobeca.

U opširnom eseju ´Jedinstvo u mnogoglasju´, na kraju antologije, Zlobec ističe da je Pešordino pjesništvo u podjednakoj mjeri nacionalno i univerzalno. Napominje kako je on jedan od najbolje profiliranih pjesničkih osobnosti suvremene hrvatske poezije, osjetljiv glasnik svoga doba, moderan pjesnik jezikom i odnosom prema čovjeku.

Ističući kvalitete prijevoda i izbora, Marko Kravos, recenzent knjige, u tekstu na ovitku antologije, napominje da je tim izborom predstavljena markantna i gotovo klasično uravnotežena osobnost pjesnika srednje generacije suvremenoga hrvatskoga pjesništva.

Na kraju knjige pjesama istaknutoga hrvatskog pjesnika Mile Pešorde objavljena je i opširna biobibliografija.

Na naslovnici se nalazi reproduciran inicijal iz hrvatskog glagoljskog Misala iz 1404. Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

Na predstavljanju knjige, koju 19. prosinca priređuje Založba Lipa i Primorske novice u koperskoj Palači Tarsia, govorit će, kako je najavljeno, prevoditeljica Ines Cergol, akademik Ciril Zlobec i autor.

Najnoviji broj književnoga časopisa ´Primorska srečanja´ iz Nove Gorice objavio je Pešordinu poemu ´Baščanska ploča´, napisanu u Parizu 1978.

Pjesme Mile Pešorde (r. 1950.) prevedene su na mnoge jezike i uvrštene u mnoge antologije hrvatskoga pjesništva.

U Skoplju mu je 1986. objavljen izbor iz pjesništva, a u Francuskoj 1992. knjiga pjesama ´Parole pour elle´ (Besjeda za nju).

Prvu zbirku pjesama ´Život vječni´ objavio je 1971. u Sarajevu, a posljednju ´Knjigu ljubavi i gnjeva´ 1998. u Zagrebu. Dosad je objavio deset knjiga poezije.

Pročitajte više