Pilot u SAD-u usred leta izašao iz aviona, a nije imao padobran. Poginuo je

Screenshot: YouTube/6ABC

PREMA nalazima obdukcije, smrt pilota koji je u srpnju iz neobjašnjivih razloga napustio manji avion tijekom hitnog slijetanja u Sjevernoj Karolini posljedica je nesretnog slučaja. 

Charles Hew Crooks (23) je 29. srpnja bio kopilot u zrakoplovu CASA CN-212 Aviocar. Tijekom slijetanja je izašao iz aviona a da pritom nije uzeo padobran. Obdukcija je pokazala da nije bolovao od neke kronične bolesti i da u njegovom organizmu nije bilo alkohola ili opojnih sredstava. Testiran je na amfetamine, kokain i opioide.

Crooks je letio za privatnu tvrtku koja je omogućavala iskakanje padobranom. Tijekom trećeg spuštanja došlo je do oštećenja na zrakoplovu, u kojem su se tada nalazili samo Crooks i pilot. Zbog toga su avion preusmjerili prema međunarodnoj zračnoj luci Raleigh-Durham. Na putu su naišli na turbulencije te je Crooks rekao da se ne osjeća dobro.

"Ne osjećam se dobro, zlo mi je"

"Letjeli su na otprilike 1000 metara visine s otvorenom stražnjom rampom radi ventilacije. Zrakoplov je naišao na umjerenu turbulenciju. U jednom trenutku je kopilot otvorio prozor kokpita radi ventilacije", stoji u izvješću.

"Nešto kasnije rekao je pilotu da se ne osjeća dobro, da će mu pozliti i ispričao se. Zatim je krenuo prema otvorenoj stražnjoj rampi. U nekom trenutku pilot je shvatio da je kopilot iz nekog razloga ispao iz aviona", dodaje se.

Prema preliminarnom izvješću Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, Crooks je bio vidljivo uzrujan kada je rekao pilotu da mu je muka i da mu treba zraka. Pilot je kazao istražiteljima da se Crooks nije uhvatio za šipku koja se nalazi oko dva metra iznad rampe, piše NBC News.

Crooks na sebi nije imao padobran. Piloti su prije incidenta prevozili padobrance kada je njihov avion imao poteškoća i stajnim trapom udario u pistu. Crooks je obavijestio nadležne o stanju zrakoplova i koordinirao let s kontrolorima zračnog prometa u međunarodnoj zračnoj luci Raleigh-Durham, navodi se u izvješću.

"Volio je to što radi. Nije mi jasno što se dogodilo"

Nakon otprilike 20 minuta Crooks je postao "vidljivo uzrujan" zbog slijetanja i prestao je komunicirati s kontrolorima zračnog prometa. Nakon što je Crooks pao iz zrakoplova, glavni pilot je prijavio situaciju kontrolorima leta i krenuo u potragu za njim.

Zrakoplov se oko 14:40 spustio na travnato područje pored piste. Crooksovo tijelo pronađeno je u četvrti Fuquay-Varine, jugozapadno od Raleigha, nakon što je stanovnik čuo buku u dvorištu.

Crooksov otac Hew Crooks rekao je da je njegov sin certificirani instruktor letenja koji je godinama radio na tome da postane pilot.

"Dobio je dozvolu kada je bio student druge godine. Prije nekoliko tjedana mi je rekao da ne bi mijenjao svoj život ni za čiji. Volio je to što radi. Nije mi jasno što se dogodilo", kazao je Hew Crooks.

Pročitajte više