Koprić: Dalmacija gori, a snage političkih uhljeba i PR-ovaca brane sebe za naš novac

Foto: FAH, N1

PROFESOR Pravnog fakulteta Ivan Koprić, vodeći stručnjak za javnu upravu, komentiro je požare u Dalmaciji, istaknuvši kako se ponovo pokazalo da je sustav upravljanja kriznim situacijama u odlučivanju nesnosno centraliziran. Hrvatska treba upravljanje krizama decentralizirati i provesti promjene na pet regija i 130 općina, zaključio je.

"Dok PR gurui za dobre pare smišljaju kako obraniti županije od dokaza da su nepotrebne uhljebničke pojave, a slično kao i kod poplava 2014. ili migrantske krize 2015/16., nažalost, i kod ovih požara u Dalmaciji pokazalo se da je sustav upravljanja kriznim situacijama u odlučivanju nesnosno centraliziran a u provedbi pretjerano rascjepkan.

Vlast će sutra (ili malo sutra) put Dalmacije


Državna vlast je predaleko od terena, oni će "sutra" (ili malo sutra?) put Dalmacije, a požar, jednako kao ni poplava ili migranti u borbi za svoje živote i živote svoje djece, ne pitaju za granice županija.
Koga je ovih dana briga za župane i što su oni zapravo učinili oko protupožarne zaštite! Nitko ih ni za izjavu ne pita. Dalmacija gori, a združene snage političkih uhljeba i PR kuća za naše pare brane sebe i svoj opstanak.

Već dugo se zalažem da se sustav upravljanja krizama decentralizira u odlučivanju na regije, a u implementaciji na jedinice lokalne samouprave koje bi imale kapacitet i same osigurati potrebnu opremu za svoje vatrogasce.

Ne bi regionalni čelnik izjavljivao da će "sutra" na požar, niti bi dobrovoljci na terenu ostali bez vode i opreme kad bismo proveli decentralizaciju i teritorijalne promjene po modelu 5 regija - 130 općina", objavio je Facebooku, podsjetivši na svoj članak Zašto i kakva nam reforma lokalne i regionalne samouprave.

Pročitajte više