Koprivnica: o Zakonu o ravnopravnosti spolova

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik danas je u Koprivnici razgovarala o primjeni lani donesena Zakona o ravnopravnosti spolova u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na sastanku sa županijskim, gradskim i općinskim predstavnicima ocijenjeno je da se taj zakon provodi sporo ili nikako, ali da se ipak stvaraju uvjeti za bolji položaj žena u obitelji i na radnim mjestima.

Po riječima župana Josipa Friščića u srednjoškolskom sustavu premalen je izbor smjerova primjerenih željama učenica, a još sve općine nemaju ni dječje vrtiće.

Preporučeno je da općine i gradovi pripreme programe za provedbu Zakona o ravnopravnosti spolova barem u zdravstvu, školstvu, dječjoj zaštiti. Tako bi se žene rasteretile obveza u obitelji i ravnopravno bi se mogle baviti poduzetništvom, politikom, kulturom i drugim djelatnostima, rečeno je na današnjem radnom susretu u Koprivnici.

Pravobraniteljica će o istoj temi, po najavi, danas razgovarati i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ti sastanci se održavaju u okviru njezina sveobuhvatna posjeta županijama, kako bi se uputila u stanje ravnopravnosti spolova i provedbu zakona i drugih propisa.

Pročitajte više