Koprivnica postala "e-Grad"

U  KOPRIVNIČKOM Gradskom poglavarstvu danas je predstavljeno jedinstveno telekomunikacijsko rješenje  "e-Grad"  zahvaljujući kojemu će se građani Koprivnice ubuduće moći besplatno koristiti brzim Internetom na određenim lokacijama, dok će svi pravni subjekti u sklopu grada biti povezani suvremenim tehnologijama u jednu cjelinu. Projekt je predstavio gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, a u ime T-HT-a Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor T-HT-a.

T-HT je putem najsuvremenijih telekomunikacijskih rješenja povezao 15 pravnih subjekata na ukupno 44 lokacije u gradu. Među njima su i dječji vrtić, muzej, knjižnica, učilište, sve tri osnovne škole u Koprivnici, glazbena škola, dom mladih, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, Koprivnički poduzetnik, Javna vatrogasna postrojba, Trg, Koming te Komunalac. Zahvaljujući projektu svi građani će se kroz određeno vrijeme, nakon implementacije sustava, od najmanjih - u dječjim vrtićima, preko učenika i studenata, pa sve do onih koji pripadaju starijoj životnoj dobi, u sljedeće tri godine neograničeno i besplatno koristiti Inernetom na određenim lokacijama.

Zaposlenima u sklopu gradskih pravnih subjekata bit će omogućeno međusobno korištenje privatne mreže u fiksnoj telefoniji, tzv. VPN, koji omogućuje besplatne pozive unutar mreže, uz zadržavanje postojećih brojeva.

Uz usluge koje donose poboljšanje u međusobnoj komunikaciji, npr. uporabu zajedničkih adresara, međusobnu sinkronizaciju zadataka, izradu i povezivanje zasebnih web portala, Grad Koprivnica će, uz svega nekoliko drugih subjekata u Hrvatskoj, među kojima je i Vlada RH, ubuduće koristiti i eBoard, IT sustav za upravljanje sjednicama. eBoard  ubrzava i olakšava vođenje sjednica te omogućuje sudionicima uvid u dosadašnje sjednice, pripremu budućih, uvid u kompletnu dokumentaciju s mogućnošću upravljanja i pretraživanja dokumenata s bilo kojeg mjesta putem računala ili mobilnog uređaja.

"Grad Koprivnica prednjači u inovativnosti upravljanja te je uvođenje novih tehnologija nastavak razvoja grada. Projekt e-Grada  povećat će efikasnost upravljanja, učiniti javne službe dostupnijima i s većom kvalitetom pružane usluge. Od velike važnosti je omogućavanje dostupnosti Interneta velike brzine u svim javnim i obrazovnim institucijama kojima je osnivač Grad", izjavio je gradonačelnik Grada Koprivnice Zvonimir Mršić.

Prigodom predstavljanja projekta predsjednik Uprave i glavi izvršni direktor T-HT-a Ivica Mudrinić naglasio je kako je riječ tek o prvom koraku. "T-HT ima cijelu paletu proizvoda za digitalne gradove koja je izgrađena na provjerenim tehnologijama, a sve one omogućuju znatne uštede i istodobno poboljšanje svakodnevne komunikacije. Koprivnica je među prvima prepoznala njihovu vrijednost, a u budućnosti e-Gradovi moći će koristiti nove i inovativne usluge ili postojeća rješenja na novi način, npr. MAXtv kao platformu za edukativne sadržaje namijenjene školama i vrtićima ili za prijenos gradskih sjednica", kazao je Ivica Mudrinić.

Grad Koprivnica i T-HT sklopili su ugovor o provedbi "e-Grada" 1.ožujka 2007.

Pročitajte više