Korčula: Starim jedrenjakom doplovio Marko Polo

STARIM jedrenjakom danas je, u okviru središnje priredbe pod nazivom "Povratak u doba Marka Pola", u korčulansku luku stigao Marko Polo, koga je uvjerljivo dočarao amaterski glumac Jakša Onofri.

Iskrcao se na staroj rivi i odatle sa svojom pratnjom krenuo prema kopnenim gradskim vratima, gdje ga je dočekao Knez s poglavarima i svitom, kao i delegacije gradova prijatelja, te Korčulani i gosti Korčule.

U šetnji ulicama, pozdravljao je znatiželjnike i sugrađane i pričao im o svojim istraživanjima po dalekom Istoku.

Korčulanski restorani, koji odlukom gradske uprave rade cijelu noć, natječu se u pripremanju jela iz doba Marka Pola, najviše špageta "a la Marko Polo", podsjećajući tako da je upravo on donio špagete srednjovjekovnoj Europi iz Kine prije 700 godina, uz ostala čuda poput papirnatog novca i svile.

Četrdeset stranih novinara - najviše iz Kine i Japana - pratilo je večerašnju manifestaciju.

Turističko-promotivna priredba Tjedan Marka Pola, utemeljena većim dijelom na povijesnim događajima iz doba glasovita pomorca i istraživača Dalekog istoka Marka Pola za kojeg se pretpostavlja da je rođen u Korčuli, održava se pod pokroviteljstvom gradske uprave i u organizaciji gradske Turističke zajednice i Međunarodnog centra "Marko Polo".

Pročitajte više