Korei: Ne želim biti premijer pod izraelskim diktatom

KANDIDAT za palestinskog premijera Ahmed Korei u utorak je izjavio kako se ne kani latiti posla vezanog za mirovni proces ako to znači da će biti pod istim "izraelskim diktatom" koji je njegova prethodnika prisilio na podnošenje ostavke.

Prije sastanka sa stranim izaslanicima za Reuters je izjavio kako neće uspjeti ako Izraelci ne prekinu s napadima na palestinske militante i s opsadom sjedišta predsjednika Jasera Arafata.

"Svima sam rekao - Amerikancima, Arapima, Rusima... da se ovakva situacija ne može nastaviti. Ne želim raditi pod izraelskim diktatom - po sistemu učini ovo ili učini ono", kazao je Korei.

Aludirao je na izraelske zahtjeve da Palestinska samouprava razbije militantne skupine, korak za koji palestinski dužnosnici drže da bi mogao potaknuti građanski rat sve dok Izraelci drže pod kontrolom palestinska područja.

"Činit ću samo ono što ide u korist mome narodu, u korist mirovnom procesu. Častan sam čovjek i vrlo ozbiljan kada je riječ o mirovnom procesu", rekao je Korei. Također je istaknuo da za primjenu smjernica mirovnog plana treba stvarnu pomoć SAD-a i Europske unije.

Pročitajte više