Korei povukao ostavku nakon sporazuma s Arafatom

PALESTINSKI premijer Ahmed Korei povukao je svoju ostavku u utorak nakon što mu je palestinski predsjednik Jaser Arafat dao veće ovlasti kako bi proveo reforme, čime je ublažena kriza u palestinskom vodstvu, rekli su dužnosnici.

Predstojnik Koreijevog ureda rekao je da je premijer dobio efektivan nadzor nad policijom i unutarnjim sigurnosnim službama - dijelom sigurnosnog aparata u kojem je vladao kaos, i kojeg su mnogi promatrači smatrali glavnom preprekom s palestinske strane u uspostavi mira na Bliskom istoku.

Arafatova koncesija Koreiju uslijedila je nakon prosvjeda bez presedana u kojima su Palestinci zahtjevali antikorupcijske mjere i uvođenje reda nakon niza otmica u pojasu Gaze.

Dogovor postignut u utorak ipak će Arafatu ostaviti kontrolu nad nacionalnom sigurnosti i obavještajnim službama, koje okupljaju značajan dio sigurnosnog osoblja.

Korei je podnio ostavku prije deset dana frustriran činjenicom da zbog nedostatka ovlasti nije u mogućnosti provesti reforme koje bi omogućile nastavak mirovnog procesa. Arafat je njegovu ostavku odbacio.

Pročitajte više