KOREI POZVAO IZRAELCE I PALESTINCE NA ZAUSTAVLJANJE NASILJA

Palestinski premijer Ahmed Korei u srijedu je, u govoru održanom pred članovima palestinskog parlamenta, pozvao Izraelce i Palestince da prekinu napade na civile te da se zajedničkim snagama angažiraju na pokušaju postizanja prekida vatre. L

"Iskreno vam pružam ruku kako bismo počeli s ozbiljnim i što hitnijim akcijama na postizanju prekida vatre, što bi omogućilo prekid krvoprolića i nasilja", rekao je Korei pred članovima parlamenta koji bi danas trebali potvrditi novi kabinet.

Korei je pozvao da se, u sklopu stalnih napora da se na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze uspostavi red te ponovno pokrene mirovni proces u suradnji s Izraelcima, opći izbori održe do lipnja 2004.

Palestinski premijer je istaknuo kako njegova vlada ostaje vjerna "smjernicama" međunarodnog mirovnog plana. Izraelce je pozvao da se povuku s palestinskih teritorija što su ih ponovno okupirali na početku intifade, objasnivši da se samo na taj način izbori mogu nesmetano održati. Korei je također pozvao "palestinski narod i palestinske snage i frakcije da zaustave sve vrste međusobnog nasilja" u sklopu mirovnog plana koji poziva na obuzdavanje militanata.

"Pozivamo sve strane, posebno predstavnike Četvorke, da organiziraju međunarodnu konferenciju koja bi dovela do konačnog rješenja sukoba, a on bi se trebao temeljiti na viziji američkog predsjednika Busha o dvjema državama", kazao je Korei.

Pročitajte više