Korupcija: Najgora iskustva sa zdravstvom, policijom, pravosuđem i lokalnom upravom

ISTRAŽIVANJE provedeno na području cijele Hrvatske na uzorku od tisuću ispitanika, a koje je provela mreža nevladinih udruga za borbu protiv korupcije BURA i Centra za građanske inicijative Poreč, pokazuje alarmantne podatke.

Percepcija korupcije temeljena na iskustvu građana pokazuje da ih je 45,28 posto iskusilo korupciju u zdravstvu, 33,10 posto u policiji, 28,93 posto u pravosuđu, a 27,46 posto u javnoj upravi.

Na neslavnoj ljestvici slijede banke, obrazovanje, vjerske zajednice, osiguravajuća društva, carina, inspekcijske službe, Sabor, socijalna skrb, državno odvjetništvo.

Zanimljivo je da su na začelju tablice velike međunarodne tvrtke (7,8 posto), obavještajne službe  (7,17 posto) i predsjednik države (6,84 posto). Što pokazuje da osobno iskustvo najmanje utječe na kreiranje negativnog stava u ovo području upravo o "posljednje plasiranima".

Na osnovu stava kojeg temelje na informacijama iz medija, najviše građana svoj stav o razini korupcije u institucijama temelji na medijskim izvješćima u kategorijama Sabor, Političke stranke i javna uprava (vlada RH).

Istovremeno, medijska izvješća najmanje utječu na kreiranje stava u oblastima obrazovanja, vjerskih zajednica, socijalne skrbi i udruga građana.

Z.A.

Pročitajte više